x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reguli dure pentru RCA

Reguli dure pentru RCA

18 Oct 2004   •   00:00

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) va introduce conditii mai stricte de autorizare a companiilor care comercializeaza asigurari auto obligatorii, incepand cu 2005.

ELIZA POPA

OPINIE. Nicolae Crisan, presedintele CSA, considera ca nu e normal ca unele societati sa traiasca numai din asigurari auto
Una dintre restrictii urmeaza sa stabileasca limitarea ponderii pe care o detin aceste polite in totalul incasarilor. "Vom inaspri criteriile de autorizare pentru RCA, mergand, daca este cazul, chiar pana la a impune o anumita structura a portofoliului si tinand cont de modul in care societatile de asigurare si-au onorat obligatiile fata de pagubiti. Vom controla, totodata, veridicitatea tuturor documentelor si situatiilor depuse de asiguratori pentru anul 2004, respectiv modul in care acestia au respectat criteriile de autorizare", a declarat agentiei Mediafax presedintele CSA, Nicolae Crisan.

ANALIZE. CSA va face analize privind situatia regreselor, respectiv a sumelor pe care le au de recuperat unii asiguratori de asiguratorii rau-platnici. "Exista informatii ca aceste sume au ajuns la un nivel foarte ridicat, creand probleme societatilor de asigurare solvabile si lichide", a adaugat Crisan.

Potrivit datelor CSA, cei 15 asiguratori autorizati sa vanda RCA au raportat, pentru primele opt luni ale anului, un volum de prime brute incasate pe acest tip de polite de peste 5.100 miliarde lei.

Comparativ cu perioada similara din 2003, primele brute incasate au fost cu aproximativ 39% mai mari in termeni nominali, ceea ce inseamna o crestere reala cu 24%.

ANORMALITATE. "Nu este normal ca unele societati de asigurare sa traiasca numai din asigurarea obligatorie de raspundere civila auto. Pentru 2005, nu mai pot fi acceptate societatile care asteapta luna decembrie pentru a-si reface lichiditatile la nivelul cerut de lege", a mai declarat Crisan.

Potrivit datelor CSA, anul trecut primele brute subscrise din asigurari obligatorii auto au insumat 5.540 miliarde lei, in conditiile unor venituri totale din asigurari generale directe de 20.217,4 miliarde lei.

Estimarile pe primele opt luni arata un nivel al incasarilor din asigurari generale de peste 20.000 miliarde lei.

×
Subiecte în articol: economic