x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Relaxarea fiscala a marit impozitele

Relaxarea fiscala a marit impozitele

de Daniela Ivan    |    30 Iun 2005   •   00:00
Relaxarea fiscala a marit impozitele

Cota unica si relaxarea fiscala au fost temele economice care au inclinat balanta catre Alianta D.A. in campania electorala. Dar, dupa 6 luni de guvernare Tariceanu, cota unica s-a transformat intr-un cosmar, iar relaxarea fiscala pare mai degraba o poveste.

Ce inseamna relaxare fiscala?, se intreaba dupa 6 luni de guvernare tot mai multi cetateni si oamenii de afaceri. Cu totii au sperat ca introducerea cotei unice de 16% le va aduce mai multi bani in buzunare, vanzari mai bune, oportunitati de afaceri mai multe prin aparitia investitorilor straini. Insa sperantele le-au fost spulberate rapid o data cu introducerea sau majorarea nenumaratelor impozite.

BUMERANGUL COTEI UNICE. Introducerea cotei unice de 16% a facut o gaura in incasarile bugetare estimata la 31.000-32.000 de miliarde de lei. De la instalare, Guvernul se straduieste sa o acopere prin majorari de taxe si prin introducerea de noi impozite. Problema este ca in campania electorala nu s-a suflat o vorba despre cresterea fiscalitatii, acest lucru s-a intamplat dupa castigarea alegerilor, cand Guvernul a constatat ca nu are bani la buget, spune fostul ministru de Finante, Mihai Tanasescu. "Accizele au crescut in avans de la 1 aprilie, a fost dublat impozitul pe microintreprinderi de la 1,5% la 3%, a fost inzecit impozitul pe dobanzi, au dublat dividendele, au fost eliminate facilitatile pentru investitiile straine prin amortizarea accelerata", spune Mihai Tanasescu.

MAJORAREA ACCIZELOR. Una dintre primele masuri luate a fost decalarea calendarului pentru majorarea accizelor cu trei luni inainte, la 1 aprilie in loc de 1 iulie, precum si marirea acestora cu 10,5% la alcool, tigari, combustibili si electricitate. In plus, Finantele au crescut accizele la vehicule si masinile de teren care au o capacitate cilindrica mai mare de 2.500 cm3. Una peste alta, ministrul Ionut Popescu a calculat ca majorarea in avans a accizelor va aduce in vistieria statului 3.726 miliarde de lei.

La 1 aprilie 2005, acciza pentru benzine fara plumb a crescut de la 272 euro la 327,29 euro/1.000 litri. Astfel, acciza la benzina cu plumb va creste de la 319 euro la 369,6 euro/1.000 de litri. In cazul benzinei fara plumb, acciza va urca de la 272 euro la 327,29 euro/1.000 litri, iar la motorina va ajunge de la 207 euro la 259,91 euro/1.000 litri.

NOI BIRURI. Au fost impozitate cu 10% tranzactiile imobiliare realizate de persoanele fizice care au detinut proprietatile mai putin de trei ani, conform Ordonantei 24/2005. In plus, au fost introduse accize la pacura - 6,81 euro/tona, gazul natural utilizat drept carburant - 1,59 euro/gigajoule, electricitatea in scop comercial - 0,14 euro/MWh si electricitatea in scop necomercial - 0,3 euro/MWh. Totodata, a crescut impozitul pe dobanzi de la 1% la 10%.

INSTABILITATE LEGISLATIVA. De 6 luni oamenii de afaceri lucreaza in orb, nu pot sa-si faca nici un plan de afaceri. Ei nu stiu ce impozite vor mai aparea sau ce taxe vor fi amanate pentru anul viitor. Spre exemplu, impozitarea tranzactiilor bursiere a starnit multa confuzie. Guvernantii au spus ca actiunile vor fi impozitate cu 10% ba de la 1 aprilie, ba de la 1 mai, apoi au decis sa amane masura pentru anul viitor. La fel s-a intamplat si cu tranzactiile imobilare si cu marirea impozitului pe dobanzi, cu mentiunea ca, dupa doua amanari, masurile s-au aplicat totusi. Guvernul Tariceanu s-a jucat alba-neagra si cu accizele la camerele digitale si la CD-playere, care ba s-au introdus, ba s-au scos.

URMEAZA TVA. Cireasa de pe tort va fi cu siguranta marirea TVA de la 19% la 22%, incepand de anul viitor. "Uniunea Europeana si FMI au tras semnalul de alarma si au spus ca asa nu mai merge si trebuie gasita o varianta care sa aduca bani. Este cert ca va creste TVA, fiindca la cota unica nu se va umbla, Basescu a spus fara cota unica", a spus Mihai Tanasescu. Fostul ministru opineaza ca "se va repara greseala printr-o alta gresala". Grav este ca nici majorarea de TVA nu va fi suficienta. "In 2007 vom avea mari cheltuieli bugetare, si atunci precis cota unica se va modifica in sensul majorarii ei", a adaugat Tanasescu.

CONSECINTELE MODIFICARII FISCALITATII
Acordul cu FMI este in stand-by de la inceputul anului, iar reprezentantii institutiei internationale au dat ca ultimatum Guvernului roman data de 15 august pentru a veni cu propuneri de modificare a legislatiei fiscale in 2006. "Vor fi discutii intense intre PNL-PD, care au deja doua viziuni diferite. Chiar in cadrul PNL exista disensiuni intre Ionut Popescu si Calin Popescu Tariceanu, care parca sunt la licitatie, unul spune ca va scadea CAS cu doua puncte, altul zice cu cinci puncte, exista o intrecere care pe care", spune Tanasescu (foto). O alta mare problema este inflatia, care, in ciuda declaratiilor linistitoare ca va creste la numai 7,5%, se pare ca se va scrie din nou cu doua cifre, spre finele anului urmator. "Anul acesta inflatia se termina la 8,5%-9%, insa la anul, prin introducerea TVA, se va ajunge iar la doua cifre. La 1 iulie se scumpesc iar toate, insa in octombrie se va renunta la toate subventiile, iar in perioada de iarna cu un baril de 60 de dolari cu tendinte de crestere in perioada urmatoare o sa sara inflatia", spune fostul ministru. In fine, o alta consecinta a balbaielilor legislative este faptul ca investitiile straine directe au scazut cu aproape 40% fata de aceeasi perioada a lui 2004.

IN PLUS
  • cresterea impozitului pe cifra de afaceri a intreprinderilor mici si mijlocii de la 1,5% la 3%
  • cresterea impozitului pe veniturile din dobanzi de la 1% la 10%
  • cresterea accizelor la combustibili, alcool, tutun
  • introducerea de accize pentru toate categoriile de autovehicule
  • introducerea de accize la gazele naturale si energie electrica
  • instabilitate legislativa, lipsa de predictibilitate in mediul de afaceri
  • disponibilizari de personal din sistemul de stat
  • Inghetarea salariilor la bugetari
  • trimiterea in somaj a 7.000 de mineri
  • au fost eliminate facilitatile pentru investitiile straine referitoare la amortizarea accelerata
  • Ce s-a promis... si ce s-a facut

  • introducerea cotei unice de 16% pentru impozitul pe venitul persoanelor DA
  • reducerea impozitului pe profit de la 25% la 16% DA
  • inlaturarea practicilor de scutire sau de reesalonare a datoriilor la buget DA
  • fiscalizarea economiei subterane NU EXISTA ESTIMARI
  • pedepsirea evaziunii fiscale ca infractiune economico-financiara LEGE APROBATA
  • modificarea Codului Muncii DA
  • marirea birurilor pe avere si consumul de lux PARTIAL
  • eliminarea practicilor de modificare a normelor fiscale prin acte normative de rang inferior NU
  • cresterea capacitatii administrative a institutiilor de colectare a impozitelor si taxelor NU
  • evaluarea procedurilor de control fiscal si fixarea unor reguli stricte de etica in activitatea de control fiscal, prin cooperarea autoritatilor publice cu comunitatea oamenilor de afaceri NU
  • dublarea salariilor personalului din educatie NU
  • reducerea arieratelor la bugetul pensiilor NU
  • majorarea alocatiei de stat pentru copii pana la circa 10 euro NU
  • recalcularea tuturor pensiilor aflate in plata. Pana in anul 2008 pensiile ar trebui sa creasca in termeni reali cu aproximativ 30% A INCEPUT PROCESUL
  • reintroducerea conventiilor civile ca instrument juridic de stabilire a relatiilor de munca NU
  • acoperire din fondul asigurarilor sociale a intregului cost al medicamentelor esentiale pentru ingrijirea sanatatii, fiecare pacient urmand a achita doar o contributie fixa minimala pentru fiecare reteta eliberata NU
  • ×
    Subiecte în articol: economic afaceri introducerea