x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Restricţii noi la credite

Restricţii noi la credite

de Daniela Ivan    |    23 Aug 2008   •   00:00
Restricţii noi la credite

ÎMPRUMUTURI ● Norme noi dupĂ 6 octombrie
Cei care doresc să ia un împrumut bancar mai au la dispoziţie 45 de zile pentru a reuşi să obţină un credit mai mare. După 6 octombrie, va intra în vigoare noul Regulament, cu restricţii mai mari.



ÎMPRUMUTURI ● Norme noi dupĂ 6 octombrie
Cei care doresc să ia un împrumut bancar mai au la dispoziţie 45 de zile pentru a reuşi să obţină un credit mai mare. După 6 octombrie, va intra în vigoare noul Regulament, cu restricţii mai mari.

Totul pleacă de la modalitatea în care un client poate demonstra băncii ce venituri are pentru a i se putea calcula suma maximă pe care o poate împrumuta. Regulamentul publicat ieri prevede că fişele fiscale primite de la angajator cu un an în urmă sînt documentele doveditoare. Însă fişele fiscale demonstrează veniturile pe care un client le-a avut cu un an în urmă, şi nu pe cele pe care le are acum. Pentru a compensa această situaţie, capacitatea de rambursare a clienţilor poate depăşi cu maximum 20% nivelul veniturilor din anul anterior, a anunţat BNR. Există însă şi excepţii. Clienţii cărora le-au crescut veniturile în ultimul an pot să o dovedească cu documente din care trebuie să rezulte şi caracterul de continuitate în viitor. Regulamentul prevede explicit că este vorba despre schimbarea încadrării în funcţie sau a locului de muncă.

GRAD DE ÎNDATORARE. Cît de mult se poate  împrumuta un client va depinde de tipul creditului (de consum, imobiliar etc), de moneda în care se ia împrumutul (lei, euro, franci elveţieni), de tipul de dobîndă (fixă sau variabilă), de calitatea garanţiei.
De asemenea, la determinarea gradului de îndatorare vor fi luate în considerare riscul valutar, riscul de rată a dobînzii, precum şi posibilitatea de majorare a costului creditului provenind din comisioane şi alte cheltuieli din administrare prevăzute în contract. La calculul gradului maxim de îndatorare se vor utiliza datele din ultimele 18 luni privind cel mult cea mai mare majorare a ratei dobînzii, conform statisticii BNR privind ratele medii ale dobînzii practicate de instituţiile de credit la creditele noi acordate gospodăriilor populaţiei şi cel mult nivelul cel mai ridicat al aprecierii faţă de moneda naţională a cursului de schimb a monedei în care se acordă creditul. Băncile trebuie să aibă în vedere şi cea mai mare creştere a nivelului comisioanelor şi celorlalte cheltuieli din aceeaşi perioadă de un an şi jumătate în urmă.

NOI AVIZE. Instituţiile de credit vor fi nevoite să transmită BNR noile norme la avizare în termen de 45 de zile. Instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare cu norme proprii de creditare avizate de BNR vor putea depune noile norme interne pînă în data de 6 octombrie, în timp ce băncile şi societăţile nebancare vor întocmi normele în cel mult o lună. Pînă la avizarea noilor norme, băncile care nu deţin norme proprii de creditare avizate de banca centrală vor aplica un grad maxim de îndatorare de 35% din veniturile clientului, comparativ cu 40% pînă în prezent.

Efecte

Vînzarea de apartamente va fi afectată de noile norme, spun analiştii imobiliari. Ei apreciază că pe piaţa imobiliară este deja un recul cauzat de instabilitatea cursului leu-euro şi de aşteptarea care s-a creat că preţurile vor scade. Oamenii vor putea să obţină sume mai mici de la bănci şi credite mai scumpe, întinse pe mai mulţi ani, după introducerea noului Regulament. Asta îi va descuraja pe mulţi să mai ia credite. Şi dezvoltatorii de proiecte imobiliare destinate clasei de mijloc vor fi afectaţi. Mulţi dintre ei au mizat că unii proprietari de apartamente vechi vor dori să le scoată la vînzare şi cu ajutorul unui credit să completeze diferenţa şi să se mute la o casă nouă.

×
Subiecte în articol: economic norme