Romania se taraste dintr-o recesiune profunda dupa ce a luat masuri dure pentru a respecta cerintele acordului de imprumut cu Fondul Monetar International (FMI), scrie agentia Reuters intr-o analiza despre tara noastra.
Agentia mentioneaza ca 3% din populatie traieste cu 40 de dolari pe luna si ca am avut cea mai rapida crestere economica din UE pana la criza din 2008. Riscurile politice pentru tara noastra ar fi zona euro, stabilitatea Guvernului, sprijinul FMI, forta de munca redusa si coruptia. Astfel, in timp ce economia a iesit in cele din urma dintr-o profunda recesiune, consumul ramane redus din cauza cresterii TVA si a salariilor mici din sectorul public. In plus, Romania ramane in mod special vulnerabila la evolutiile din zona euro, principalul sau partener comercial. De asemenea, bancile grecesti controleaza in jur de o sesime din sistemul bancar romanesc si preocuparea asupra impactului crizei datoriei a facut ca leul sa inregistreze in noiembrie nivelurile cele mai scazute din ultimele 16 luni si a crescut costul asigurarii datoriei suverane a Romaniei.
Cursul leului, sensibil pentru banci
Banca centrala a scazut rata dobanzii in noiembrie pana la 6%, dar trebuie sa pastreze cu atentie limita intre o moneda slaba – o chestiune in mod special sensibila intrucat doua treimi din imprumuturi sunt in monede straine – si nevoia de a incuraja in continuare o cerere domestica inca anemica. Dintre lucrurile de urmarit se afla reducerea liniilor de credit ale bancilor straine si posibilitatea unui faliment al Greciei, urmat de o nationalizare a bancilor.
O alta problema mentionata o constituie faptul ca exista doar 5 milioane de angajati la o populatie de 22 de milioane, restul fiind in special pensionari, copii si muncitori ilegali. Aici Romania trebuie sa incurajeze bancile sa-i imprumute pe cei dornici sa porneasca mici afaceri 'daca doreste sa dezamorseze bomba demografica'. In privinta coruptiei, Romania este pe locul trei intre tarile UE din punctul de vedere al gradului de coruptie perceput. Esecul sau reprezinta un risc pentru masurile de austeritate si acordul cu FMI si, de asemenea, a tinut Romania departe de zona Schengen.
Fiecare motiune pune pe jar investitorii
In privinta stabilitatii Guvernului, Reuters noteaza ca presedintele Traian Basescu a fost reales la limita intr-un scrutin disputat, la finalul lui 2009, iar acum Cabinetul Boc este sprijinit de etnicii unguri si de independenti, de al caror sprijin are nevoie pentru a avea majoritate parlamentara. Se mai precizeaza ca fiecare motiune de cenzura provoaca neliniste in randul investitorilor. Concomitent, exista temerea ca daca USL va castiga scrutinul din acest an, este improbabil sa pastreze mult din programul reformist al lui Boc si chiar ar putea revoca unele masuri, precum reforma Codului Muncii. De urmarit ar fi in acest caz angajamentul Guvernului in impunerea de noi reforme care sa reduca deficitul, in contextul alegerilor si daca exista vointa politica de a continua cu privatizarile dupa ce a esuat in tentativa de a vinde o parte din actiunile de la Petrom.