x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reuters: Noul premier român vrea să reducă taxele pentru a stimula creşterea economică

Reuters: Noul premier român vrea să reducă taxele pentru a stimula creşterea economică

25 Mai 2012   •   09:39
Reuters: Noul premier român vrea să reducă taxele pentru a stimula creşterea economică

Daca va castiga alegerile parlamentare din noiembrie, noul guvern roman va urma planul privind bugetul pe 2012, dar are ca obiectiv combinarea cresterii economice cu masuri de austeritate in 2013, prin reducerea impozitelor pe venit si a impozitelor pe vanzari, a afirmat Victor Ponta, intr-un interviu acordat Reuters.

"Suntem decisi, dupa alegerile parlamentare, sa relaxam impozitarea angajatilor si sa intarim legaturile cu comunitatea de afaceri. O politica prudenta din punct de vedere financiar si angajamentul respectarii acordurilor internationale de catre Romania trebuie sa fie completate cu masuri care sa arate mai multa flexibilitate si sa aiba capacitatea de a promova o crestere economica sustenabila", a afirmat Victor Ponta.

Economia Romaniei era in crestere pana la spargerea bulei imobiliare in 2008 si, dupa ce s-a contractat cu peste 8%, se redreseaza dureros de lent, iar in primul trimestru din acest an a reintrat in recesiune, scrie Reuters. Acest fapt ar putea ridica probleme legate de generarea veniturilor, in special daca problemele din zona euro continua sa franeze cresterea. Temerile privind modul in care Romania, al doilea cel mai sarac stat din Uniunea Europeana, isi va respecta angajamentele asumate in schimbul imprumutului de 5 miliarde de dolari de la FMI dupa schimbarea guvernului au dus la deprecierea record a leului.

Precedenta coalitie de centru-dreapta a redus cu un sfert salariile din sectorul public si a majorat TVA, conform precedentului acord cu FMI, ceea ce a provocat pierderea popularitatii si in cele din urma caderea a doi premieri.

De atunci Victor Ponta a reasigurat pietele, obtinand sprijinul FMI de reintregire a salariilor publice la nivelul de dinainte de adoptarea masurilor de austeritate, mentinand totodata un deficit bugetar de 3% din PIB, desi ingrijorarile din zona euro mentin presiunea asupra leului.

Ponta, care vorbeste cinci limbi straine, reprezinta o schimbare de garda pentru al sau Partid Social Democrat (PSD), succesorul comunistilor din Romania si forta dominanta in alianta USL. Grupul include de asemenea forte de centru si de dreapta si ar putea castiga majoritatea la alegerile din noiembrie, iar una din cele mai mari provocari pentru Ponta va fi sa mentina multumita alianta.

Guvernul va urma planul privind bugetul pe 2012 si, incepand cu 2013, va mentine impozitul pe venitul personal la 16%, dar va introduce o cota diferentiata de impozit de 8% si 12% pentru persoanele cu venituri reduse iar impozitul pe companii va ramane la 16%, a anuntat Ponta.

De asemenea USL vrea sa reduca in urmatorii ani TVA, care este in prezent de 24%. Majorarea TVA a redus cresterea economiei iar noua administratie vrea 'sa remedieze aceasta greseala', a declarat Ponta.

"Un amestec inteligent si prudent de politici care sa promoveze responsabilitatea si cresterea in acelasi timp reprezinta calea Romaniei catre prosperitate", a concluzionat premierul roman.

×