x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Revelion de coșmar, după ce au luat țeapă de la o agenție fără licență de funcționare

Revelion de coșmar, după ce au luat țeapă de la o agenție fără licență de funcționare

de Diana Scarlat    |    03 Ian 2024   •   07:45
Revelion de coșmar, după ce au luat țeapă de la o agenție fără licență de funcționare

O agenție de turism cu licența retrasă de la începutul lunii octombrie a păcălit clienții neinformați, care nu au știut cum să verifice datele companiei. Agenția a vândut în continuare pachete turistice, după ce i s-a anulat licența de funcționare, profitând de confuzia creată cu ajutorul denumirii propriului site – Balneomedica, platformă online a firmei, prezentată ca agenție de turism online. Pe site apar în continuare documentele companiei, ca și cum licența ar mai fi valabilă.

Pe site-ul Ministerului Turismului există lista agențiilor de turism cărora li s-a retras licența, astfel încât își pierd dreptul de a mai vinde pachete turistice, însă trucul folosirii altei denumiri pentru platforma online a făcut victime, printre necunoscători. Firma este acum cercetată penal, pentru fraudă, însă a înșelat sute de clienți, care au avut un revelion de coșmar.

 

Balneomedica este platforma online a agenției de turism Top Travel Office, cărei licență a fost retrasă pe 4 octombrie 2023, pentru nerespectarea legislației în vigoare. Informațiile există pe site-ul oficial al Ministerului Turismului, acolo unde clienții sunt sfătuiți să verifice datele companiilor de la care cumpără vacanțele, dar în România încă nu există o educație în acest sens. Astfel s-a ajuns la situația în care turiștii păcăliți de prezentarea de pe site să rămână fără revelioanele pentru care au plătit sume considerabile, în stațiuni balneoclimaterice din România.

„Agenția Top Travel Office a avut licență și mergea destul de bine, la un moment dat, dar de la jumătatea anului 2023 a început să aibă probleme și i s-a retras licența în toamna anului trecut. Balneomedica este portalul lor online. Unii pot să se folosească de licență și să o lase pe site, după ce le este ridicată, cum este cazul acestei agenții. Oamenii știu că există agenții de turism online, dar acesta este un portal care are în spate o agenție de turism cu licența retrasă. De aici s-a creat confuzia și turiștii au putut fi păcăliți să cumpere vacanțe în continuare”, a explicat, pentru Jurnalul, Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Top Travel Office nu era membră ANAT, dar asociația oferă explicațiile necesare, pentru a nu se crea confuzii, în acest caz fiind vorba despre fraudă, nicidecum despre probleme care apar la firmele care respectă legea. Membrii ANAT au încercat, în ultimii ani, să creeze în România acea educație de care turiștii au nevoie, pentru a nu mai fi păcăliți de ofertele false care apar mai ales în mediul online. La fel a procedat și Ministerul Turismului, mai ales după falimentul Omnia Turism, din octombrie 2017. Atunci s-au adus și îmbunătățiri ale legislației din acest domeniu și s-au afișat pe site-ul ministerului listele complete și actualizate permanent ale agențiilor de turism.

Cazul Omnia Turism a fost foarte important, mai ales pentru că agenția era una dintre cele mai vechi de pe piață și era considerată foarte serioasă, funcționând din 1991. În 2016, firma raportase o cifră de afaceri de 2,7 milioane de lei și un profit net de 352.000 de lei.

Prăbușirea Omnia Turism a creat un efect de domino, ducând la probleme grave pentru sute de agenții de turism din țară care aveau contracte cu aceasta. Prin companii revânzătoare, mai mici, din țară, Omnia Turism deja vânduse pachete pentru vara lui 2018, iar vacanțele cu un discount de 40% trebuiau plătite integral. A urmat, astfel, o situație fără precedent atât pentru turiști, dar și pentru sute de agenții de turism, care a dus la schimbarea prevederilor legii.

Trucul denumirii platformei online

În acest caz, agenția Top Travel Office apare pe lista celor a căror licență a fost ridicată, astfel încât putea fi consultată de clienți, înainte ca aceștia să dea banii pe vacanțe către o firmă care nu mai avea dreptul să desfășoare această activitate.

Platforma online a agenției Top Travel Office - Balneomedica, „cel mai mare portal care vinde pachete turistice în stațiuni balneare” - se prezintă în continuare, pe internet, ca agenție de turism specializată în sejururi în stațiuni balneoclimaterice, chiar și după ce s-a deschis dosar penal pentru anchetarea firmei.

De revelion, sute de români au cumpărat pachete turistice fictive de la agenția Top Travel Office, prin intermediul site-ului Balneomedica, iar când au ajuns la locurile în care ar fi trebuit să se cazeze, au aflat că rezervările lor nu există, deși banii au fost încasați de făptuitor. Dosarul penal a fost deschis de procurori după ce păgubiții au făcut reclamații la Poliție, Protecția Consumatorului și Ministerul Turismului.

Nevoia unor noi măsuri de prevenție

Reprezentanții agențiilor de turism din România spun că ar fi nevoie de introducerea unor noi prevederi în legislație, astfel încât astfel de cazuri să nu mai existe. Deși legea a fost modificată de mai multe ori, pentru a se evita „țepele”, nu s-a reglementat suficient de bine partea de vânzări online.

Internetul poate deveni o capcană a celor care nu știu cum să verifice firmele pe site-ul Ministerului Turismului, iar din acest punct de vedere s-ar putea crea un sistem mai vizibil pentru cei care vor să caute date despte companii, iar în legătură cu trucurile pe care le folosesc cei care se pregătesc să dea „țepe” - cum este și cazul Balneomedica, ar trebui fie să se interzică folosirea altei denumiri decât cea din documentele agenției licențiate, fie să se ia măsuri suplimentare de prevenție, astfel încât să nu se mai poată crea confuzii.

Agenția de turism Top Travel Office avea, la finalul anului 2022, datorii de 4,6 milioane lei, iar pe 20 octombrie 2023 a solicitat protecţia Legii 85/2014, cu cererea de intrare în insolvenţă sau direct în faliment. Și aceste informații puteau fi găsite pe internet, însă clienții nu sunt obișnuiți să verifice situația financiară a firmelor de la care cumpără produse turistice.

 

Românii sunt sfătuiți să verifice mai ales datele oficiale ale firmelor de la care cumpără produse și servicii turistice, pe site-ul Ministerului Turismului, unde există inclusiv lista agențiilor cărora li s-a retras licența de funcționare.

×