Prima grevă generală din sistemul bancar va începe mâine. Banca Comercială Română, cea mai mare bancă din România. Conducerea BCR spune că va lua măsuri pentru asigurarea unui nivel minim de servicii pentru clienţi.
Salariaţii Băncii Comerciale Române (BCR) sunt nemulţumiţi de creşterile salariale pe care conducerea băncii le-a acceptat pentru acest an. În cadrul ultimei negocieri, executivul băncii a propus o majorare de salariu cu 50% din rata inflaţiei pe 2008 şi menţinerea majorităţii drepturilor din contractul colectiv de muncă pe 2008, însă nu a mai dat certitudinea că stimulentele de vacanţă şi de Crăciun vor mai fi acordate, acestea fiind legate de performanţele financiare ale BCR. Federaţia Sindicatelor Independente (FSI) nu a fost de acord cu această propunere şi a decis intrarea în greva generală. La rândul său, managementul BCR a anunţat că va contesta decizia salariaţilor în justiţie, pentru că propunerile salariale pe care le-a făcut reprezintă un angajament pe care banca şi-l poate permite în condiţiile economice actuale. Mai mult, conducerea BCR şi-a luat angajamentul de a păstra numărul de angajaţi la nivelul de aproximativ 8.700. La finele lunii noiembrie a anului trecut, personalul băncii totaliza 9.420 de angajaţi.
NEGOCIERI SUCCESIVE
Cele două părţi s-au întâlnit de şase ori, dar nu au ajuns la un punct comun în cadrul negocierilor. Oferta conducerii băncii a fost respinsă şi în cadrul întâlnirii de conciliere desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute, în prezenţa conciliatorului legal desemnat. "Decizia Federaţiei Sindicatelor Independente din BCR survine în contextul în care contractul colectiv de muncă a expirat la sfârşitul anului trecut, în pofida eforturilor depuse de managementul BCR pe parcursul negocierilor de a găsi o soluţie convenabilă pentru ambele părţi în contextul economic dificil din România. Reprezentanţii FSI au întrerupt negocierile imediat după etapa concilierii, refuzând astfel dialogul", se arată într-un comunicat al băncii. Liderii FSI au solicitat la conciliere menţinerea prevederilor contractului colectiv, cu unele modificări agreate anterior cu executivul BCR, precum şi o creştere suplimentară a salariilor cu 3%, care se adaugă la majorarea cu 50% din rata inflaţiei pe 2008.
PROBLEME
Managementul băncii susţine că sistemul bancar trece printr-o perioadă de criză şi că pretenţiile sindicatului sunt nerealiste. "Este tot ceea ce banca poate oferi acum – dacă performanţele noastre se îmbunătăţesc semnificativ, vom putea îmbunătăţi bonusurile, dar condiţiile sunt dificile. Această ofertă include angajamentul nostru de a păstra aproximativ 8.700 de angajaţi în bancă şi de a continua extinderea reţelei, ceea ce înseamnă continuarea investiţiei în România şi noi oportunităţi pentru oamenii noştri", se arată într-un comunicat al managementului BCR. Pe de altă parte, profitul net al grupului BCR s-a plasat în primele nouă luni din 2008 la 1,24 miliarde de lei (341,5 milioane de euro), după impozitare şi plata intereselor minoritare, în creştere cu 71,8% faţă de rezultatul consemnat în perioada similară din 2007. În acelaşi timp, activele totale au crescut cu 4%, de la 59,61 miliarde de lei (16,52 miliarde de euro), la finele anului trecut, la 62 de miliarde de lei (16,57 miliarde de euro) la finele lunii septembrie. În 2007, BCR a realizat un profit net de 492 de milioane de lei, în scădere cu 37% faţă de câştigul din 2006, de 782 de milioane de lei. La nivel de grup, profitul net a fost în 2007 de 924,8 milioane de lei, în urcare cu 22,3% faţă de rezultatul înregistrat în anul precedent.
Citește pe Antena3.ro