x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Revenirea Merrill Lynch aduce bonusuri-record şi scandal

Revenirea Merrill Lynch aduce bonusuri-record şi scandal

08 Ian 2010   •   00:00

Revenirea băncii de investiţii Merrill Lynch pe profit în anul 2009 împinge Bank of America să acorde angajaţilor din investiţii bonusuri la nivelul celor din 2007, deşI gigantul bancar a primit de la autorităţile americane ajutoare în valoare de 45 de miliarde de dolari.

Bank of America a achiziţionat Merrill Lynch la începutul anului 2008 după ce vânzarea a fost perfectată chiar în ziua falimentului Lehman Brothers, 15 septembrie 2008.

Merrill a înregistrat în 2008 pierderi de 27,6 miliarde de dolari, ceea ce a forţat guvernul să intervină pentru salvarea companiei. însă în primele trei trimestre din 2009 casa de brokeraj a consemnat un profit de 2,2 miliarde de dolari, o treime din veniturile Bank of America, potrivit Wall Street Journal.

Acordarea acestor prime ar putea actualiza controversele legate de politica Merrill Lynch de a acorda bonusuri excesive, rămasă intactă chiar şi după ce criza financiară a împins compania spre colaps. în 2007, anul declanşării crizei financiare, bonusurile s-au ridicat la 5,8 miliarde de dolari, în timp ce în 2008, când banca de investiţii a fost aproape de faliment, salariaţii au primit prime de 3,6 miliarde de dolari în 2008. Bonusurile din 2008 au dus la declanşarea mai multor anchete după ce Kenneth Lewis, directorul general al Bank of America, a ascuns aceste date acţionarilor Bank of America în şedinţa în care s-a aprobat fuziunea.

De asemenea, Lewis a fost acuzat că a ascuns atunci şi pierderile imense din curtea Merrill, acţionarii BofA dându-l în judecată ulterior. De asemenea, oficialii Trezoreriei SUA şi ai Federal Reserve, banca centrală americană, au făcut presiuni ca achiziţia Merrill să se desfăşoare în continuare după ce oficialii BofA dădeau semne de retragere, ca urmare a pierderilor ce se acumulau la casa de brokeraj.

În decembrie Bank of America a să ramburseze cele 45 de miliarde de dolari luate de la stat, evitând astfel eventuale restricţii legate de plăţi.

×
Subiecte în articol: redactie