Acest lucru nu are legătură cu războiul de la graniță, criza economică, scumpirile. Păstrarea unei sume de bani la îndemână este utilă atunci când intervine ceva neprevăzut.
Fondul de urgență de acasă
"Este bine să ai atât un fond de urgență, cât și unul de siguranță. Acestea te ajută să supraviețuiești unor evenimente neprevăzute și te ajută să nu intri în panică. Te ajută să ieși dintr-o problemă într-un termen scurt. De exemplu, să ajungi la medic", explică analistul economic Irina Chiţu, la antena3CNN.
Ea precizează că rezerva în numerar depinde de fiecare persoană, de cheltuielile curente pe care le are. Aceasta ar trebui să fie între 1.000-2.000 de lei.
"Depinde de fiecare la ce cheltuieli se poate aștepta. Însă, de obicei, e bine să ai acești bani", spune analistul.
Totodată, poliția sfătuiește populația să nu țină prea mulți bani în casă dar o rezervă poate fi utilă.
Fondul de siguranță din bancă
Mai mult, este indicat să avem și ceva economii la bancă, tot pentru situații neprevăzute.
"Fondul de siguranță este altceva. Este o rezervă de 3-6 salarii, care să te ajute să supraviețuiești o perioadă de timp în care ți-au scăzut veniturile, până găsești o soluție, sau ți-ai pierdut serviciul, adică să nu fii nevoit să apelezi în acea perioadă la niște soluții extreme pentru a face rost de bani pentru cheltuieli curente.
Dar acești bani trebuie să îi ții în bancă, pentru că băncile sunt în siguranță. Că îi ții în lei, că îi ții în euro, este decizia ta, e bine să îi ai în euro pentru că nu se devalorizează, pentru că la acești bani nu trebuie să apelezi decât în situații extreme.
Mare grijă la datorii în această perioadă, pentru că panica te poate face să acționezi nechibzuit", atrage atenția Irina Chiţu.