x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Risc - Capitala stă să cadă la cutremur

Risc - Capitala stă să cadă la cutremur

de Elena Stan    |    19 Feb 2008   •   00:00

Bucureştiul este a doua capitală din Europa, după Lisabona, ce prezintă risc seismic ridicat, România acordând facilităţi unice în Europa cu privire la consolidarea clădirilor, a declarat Laszlo Borbely, ministrul Locuinţelor.

Bucureştiul este a doua capitală din Europa, după Lisabona, ce prezintă risc seismic ridicat, România acordând facilităţi unice în Europa cu privire la consolidarea clădirilor, a declarat Laszlo Borbely, ministrul Locuinţelor. Cu toate acestea, autorităţile şi proprietarii apartamentelor aflate în imobilele încadrate în clasa I de risc seismic (RS1) nu se înghesuie să ia măsuri cât mai urgent pentru punerea în siguranţă. “Persoanele care au sub venitul mediu nu trebuie să plătească nimic pentru consolidare, iar ceilalţi proprietari vor plăti în 25 de ani, în rate egale, fără a li se percepe dobândă”, a explicat Laszlo Borbely. În Bucureşti sunt 383 de clădiri încadrate în RS1, iar numărul clădirilor expertizate se ridică la peste 2.400. Suma alocată anul acesta pentru consolidări este de 8 milioane de lei, însă se poate suplimenta.

Deşi autorităţile centrale au armonizat legislaţia cu cea europeană, autorităţile publice locale, respectiv primăriile de sector vor să se ocupe singure de consolidare. “Trecerea la primăriile de sector ar fi salutară”, a spus Răzvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei. “Sunt de acord cu transferul de competenţă de la primăria generală la primăriile de sector”, a declarat Andrei Chiliman,  primarul Sectorului 1.

 

PROBLEME. Autorităţile au descoperit o serie de nereguli în derularea proiectelor de consolidare a unor clădiri din Bucureşti, iar constructorii au observat că o dată cu realizarea consolidării se pierde foarte mult din suprafaţa utilă a locuinţei. Principala problemă a autorităţilor o constituie lipsa constructorilor care să realizeze lucrarea de consolidare. “Cei mai mulţi constructori fug de astfel de lucrări, deoarece este mai uşor să o iei de la zero”, a explicat Murgeanu. Probleme sunt şi spaţiile unde sunt mutaţi cei cărora li se consolidează casele, uneori lucrările având loc cu proprietarii în interiorul locuinţei.

×
Subiecte în articol: economic