x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Risc de recesiune pentru economia mondială în 2023

Risc de recesiune pentru economia mondială în 2023

de Redacția Jurnalul    |    11 Ian 2023   •   16:10
Risc de recesiune pentru economia mondială în 2023

Economia mondială se află în pragul recesiunii ca urmare a majorărilor dobânzilor cheie, a războiului din Ucraina și a încetinirii evoluției în mai multe sectoare de activitate, arată raportul "Perspective Economice Globale" al BM.

Economia mondială va crește cu 1,7% în 2023, cel mai încet ritm din ultimii 30 de ani, exceptând anii 2009 și 2020, iar PIB-ul global se va majora cu 3%. 

Totodată, Banca Mondială estimează că economia zonei euro și a SUA va crește cu doar 0,5% în acest an. 
"Ţinând cont de condiţiile fragile economice, orice evoluţii adverse, respectiv o inflaţie peste aşteptări, reapariţia pandemiei de COVID-19 sau escaladarea tensiunilor geopolitice, ar putea împinge în recesiune economia mondială", avertizează instituția financiară.

Cel mai mare risc este în țările emergente și în curs de dezvoltare din cauza datoriilor mari, a deprecierii monedelor naționale și încetinirea creșterii investițiilor și veniturilor. 
"Slăbiciunea creşterii economiei şi a investiţiilor se adaugă problemelor din sistemul de educaţie şi sănătate, dificultăţilor legate de infrastructură, schimbărilor climatice şi sărăciei", spune preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass.

Previziunile arată o creștere de 4,3% în China, a doua cea mai mare economie a lumii. 

Totodată, inflația se va diminua datorită scăderii prețurilor la energie, pe fondul temperaturilor ridicate, la materii prime dar există încă probleme în lanțurile de aprovizionare. 

 

×
Subiecte în articol: Banca Mondiala economie recesiune