x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii, LOVIȚI de inflație și prețuri. Scumpiri URIAȘE la alimentele de bază, electricitate și gaze naturale

Românii, LOVIȚI de inflație și prețuri. Scumpiri URIAȘE la alimentele de bază, electricitate și gaze naturale

de Redacția Jurnalul    |    13 Dec 2022   •   13:28
Românii, LOVIȚI de inflație și prețuri. Scumpiri URIAȘE la alimentele de bază, electricitate și gaze naturale

Românii reușesc cu greu să facă față inflației galopante și scumpirilor uuriașe la alimentele de bază și la servicii.

Inflația se situează la 15,9% în 2022, în timp ce prețurile de consum au crescut cu 13,1%, arată datele INS. Ast4fel că inflația în noiembrie 2022 a fost de 16,8%, în timp ce aceasta s-a situat la 7,8% în aceeași lună din anul trecut. 

Cele mai mari scumpiri au fost la electricitate, gaze, carburanți și mâncare. 

Indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC),  folosit pentru determinarea inflaţiei în UE, a fost de 101,24% în noiembrie 2022. 

Costurile alimentelor de bază au explodat, astfel că prețul zahărului a crescut cu 62%, uleiul cu 43%, untul cu 39% iar mălaiul cu 35%, în timp ce prețul gazelor naturale s-a majorat cu 40%. 

Pentreu a încerca să facă față scumpirilor, românii s-au reorientat spre branduri mai ieftine, de tipul marcă proprie. Astfel că 77% au ales produse de uz casnic din această categorie, 71% gustări și dulciuri, 70% alimente congelate, 67% lactate și ouă iar 30% au dechis să schimbe cu totul magazinul pentru cumpărături. 

Scumpiri la alimente de bază

Zahăr 61,94%

Cartofi 39,59%

Ulei 40,66%

Margarină 33,71%

Făină 33,87%

Mălai 31,38%

Scumpiri la servicii

Gaze naturale 37,73%

Energie electrică 47,19% 

Transport aerian 23,78%

Explicațiile BNR

"Creşterile de preţuri la alimente au fost foarte mari în această perioadă şi se vede efectul inflaţiei asupra persoanelor cu venituri mai mici. În noiembrie anul trecut încă nu începuseră să crească preţurile. Inflaţia era foarte scăzută, iar preţurile erau foarte jos şi în consecinţă avem această comparaţie.

Dacă facem comparaţie cu octombrie, anul acesta, nu avem creşteri foarte mari de preţuri. Avem preţuri ridicate, dar nu avem creşteri foarte mari. Noi ne menţinem poziţia şi argumentul că, în mare parte, creşterea preţurilor e în urmă. În afară de creşteri la produse lactate, unde avem 3% faţă de luna trecută, în rest creşterile sunt foarte reduse. Nu aici este problema. Din ianuarie până în noiembrie avem un indice de inflaţie de 15,9%. Noi am spus că la finalul anului vom avea 16,3%, probabil că aici ne vom situa.

Ceea ce vreau să spun este că, comparaţia cu noiembrie 2021 este extrem de dezavantajoasă, ne face să vedem aceste creşteri spectaculoase, dar începând cu ianuarie 2022, creşterile de preţuri au fost foarte mari şi în consecinţă comparaţiile pe care le vom face nu vor arăta cifre atât de mari.

Nu vedem inflaţie de 20% în niciun caz în 2023, ci dimpotrivă, tocmai pentru că avem acest efect de bază şi începând cu ianuarie am avut creşterile mari de preţuri, vom vedea, mai ales cu trimestrul al doilea, o inflaţie care începe să se apropie de o cifră", explică Dan Suciu, director de comunicare al BNR.

×