x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România are cea mai mare dobândă real negativă din regiune, de minus 6,2%

România are cea mai mare dobândă real negativă din regiune, de minus 6,2%

07 Dec 2021   •   09:00
România are cea mai mare dobândă real negativă din regiune, de minus 6,2%

România are cea mai mare dobândă real negativă din regiune, de minus 6,2%. Şi deficitul de cont curent cel mai mare din regiune, estimat la -6,5% din PIB, este tot în România.

România are cea mai mare dobândă real negativă din regiune, de -6,19%, în condiţiile în care avem cea mai mare inflaţie din zonă, de aproape 8%, şi o dobân­dă-cheie de doar 1,75% pe an, scrie Ziarul Financiar.

Rata anuală a inflaţiei a urcat în România la 7,94% deja din octombrie, cât prognozau unii analişti pentru final de an, marcând un maxim al ultimului deceniu. Inflaţia poate ajunge să fie în 2021 mai mult decât dublă faţă de limita superioară a intervalului ţintit de BNR, de 2,5% Ă/-1 punct procentual.

Dacă în România dobânda-cheie reală este de -6,19% (considerând inflaţia IPC din octombrie), în Polonia este de -5,55%, în Ungaria de -4,40%, iar în Cehia dobân­da-cheie reală este de -3,05%.

„Nu doar că România are rata reală de dobândă cea mai negativă din regiune, ci şi deficitul de cont curent cel mai mare. Pot apărea presiuni de depreciere pe curs. Probabil vom avea un mix între rate de dobândă mai ridicate şi curs uşor mai depreciat“, anticipează Ciprian Dascălul, economistul-şef al BCR.

Şi pe palierul dobânzii interbancare reale negative România este pe un loc „fruntaş în regiune cu -5,37%, iar Polonia este aproape, cu -5,14%, Ungaria are o dobândă interbancară reală negativă de -3,99%, iar Cehia are -2,63%.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: dobândă românia