x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România, din nou grînarul Europei

România, din nou grînarul Europei

de Diana Rucinschi    |    27 Mai 2008   •   00:00

România ar putea deveni al treilea mare producător de porumb din Uniunea europeană în acest an. Şi recolta la grîu se anunţă foarte bună, ceea ce ar putea conduce la ieftinrirea pîinii.



Estimările pentru recoltele la grîu şi porumb sînt foarte bune


România ar putea deveni al treilea mare producător de porumb din Uniunea europeană în acest an. Şi recolta la grîu se anunţă foarte bună, ceea ce ar putea conduce la ieftinrirea pîinii.

După un an agricol 2007 dezastruos, prognozele se anunţă roz, cel puţin pînă la acest moment. Conform estimărilor făcute de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), producţia de porumb va depăşi 8 milioane de tone, adică va înregistra o creştere de 4,1 milioane de tone. Pe fondul secetei severe care a afectat continentul european, ţara noastră ar putea deveni cel de-al treilea mare producător al Uniunii europene. Uniunea Europeană (UE) va avea anul acesta o producţie de 57,6 milioane de tone de porumb, cu aproape 10 milioane de tone peste recolta de anul trecut, creştere datorată extinderii suprafeţei arabile şi randamentelor superioare. Cei mai mari producători de porumb la nivel european sînt Franţa şi Italia. Precipitaţiile intense au afectat însă producţia agricolă din Franţa, estimîndu-se o reducere cu 5,5%, la 14,4 milioane de tone. Fermierii italieni se aşteapă la creşteri ale producţie de porumb în acest an, ca urmare a extinderii suprafeţei agricole cu 3,9%.

Recoltă bună la grîu. Viitorul arată bine şi la grîu. Ministerul Agriculturii estimează o medie de 4.000 de kilograme de grîu la hectar, ceea ce ar însemna o producţie de şapte-opt milioane de tone. Preşedintele Rompan, Aurel Popescu aprecia că acest lucru ar trebui să conducă la ieftinirea pîinii, începînd cu luna iunie. “Preţul grîului din recolta de anul trecut a început deja să scadă, toată lumea vrea să vîndă, pentru că se ştie că un grîu dintr-o recoltă nouă este mai ieftin. În ultimele săptămîni, preţul grîului a scăzut cu 0,07 lei pe kilogram, ajungînd la 0,850 lei la moară”, considera acesta. Aurel Popescu a precizat că noul grîu va fi cu cel puţin 25 % mai ieftin, deoarece nu intervin costuri cu depozitarea sau alte cheltuieli suportate în cursul unui an.

An dezastru. Conform datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS), România a fost în 2007 ţara cea mai afectată din această zonă a Europei de condiţiile climaterice. Peste 65% din suprafaţa cultivată a fost distrusă de secetă, în proporţii cuprinse între 30 şi 100%.  Producţia de cereale pentru boabe a înregistrat o scădere cu 49,9%, la 7,897 milioane de tone, concomitent cu reducerea producţiilor medii la hectar. Recolta la porumb a suferit o cădere de 57%, pînă la 3,8 milioane de tone, iar producţia de grîu de peste 44%, pînă la 3,1 milioane tone. Porumbul este cultura cea mai populară în ţara noastră, fiind cultivat pe 49,5% din suprafaţă (2,538 milioane de hectare), fiind urmat de 37,9% (1,945 milioane de hectare).




×
Subiecte în articol: economic milioane tone porumb grîu