Cel mai mare cultivator de morcovi din UE a fost anul trecut Polonia, cu 17.500 de hectare, poziţie pe care o deţine de cel puţin zece ani, potrivit datelor Eurostat. Ea este urmată de Franţa (16.600 hectare) şi de Germania (14.900 hectare).
România se clasează pe locul 6 în UE, având o suprafaţă cultivată cu morcovi similară cu cea a Spaniei, ţară cu un număr de locuitori de cel puţin două ori mai mare decât al României.
De altfel, România are o suprafaţă cultivată cu morcovi de 3,4 ori mai mare decât a Elveţiei.
Producţia de morcovi a României a fost de 103.000 de tone anul trecut, iar importurile au fost de 40.920 de tone (17,2 mil. dolari) şi exporturile de 1.070 de tone (223.000 dolari), conform Tridge, companie de cercetare de piaţă. INS nu deţine date privind producţia sau consumul intern.
Suprafaţa cultivată cu morcovi la nivelul întregii UE fost de 107.960 de hectare în 2021 şi reprezintă 5% din suprafaţa totală cultivată cu legume (inclusiv pepeni) şi căpşuni a UE, conform datelor Eurostat.
(sursa: Mediafax)