PIB-ul României s-a contractat cu 6,4% în trimestrul unu din 2009, comparativ cu perioada similară a anului trecut, şi a scăzut, conform datelor ajustate sezonier, cu 2,6% faţă de trimestrul patru, potrivit INS, iar economia a intrat tehnic în recesiune.
Recesiunea tehnică este definită ca fiind scăderea PIB, ajustată sezonier, în două trimestre consecutive, comparativ cu trimestrele anterioare."Produsul intern brut s-a redus în trimestrul I 2009 comparativ cu trimestrul IV 2008 cu 2,6% (date ajustate sezonier) şi cu 6,4% faţă de trimestrul I 2008 (date neajustate)", se arată în datele "semnal" din comunicatul INS.
Conform estimărilor realizate pe baza datelor ajustate sezonier, în trimestrele doi şi trei din 2008, produsul intern brut a crescut faţă de trimestrul precedent cu 0,3%, respectiv cu 0,4%. Potrivit INS, în trimestrul patru din 2008 s-a înregistrat o reducere a PIB cu 3,4% faţă de trimestrul trei.
În vederea alinierii la cerinţele Uniunii Europene, începând cu anul 2009, INS va publica trimestrial estimări "semnal" (Flash) privind evoluţia Produsului intern brut în trimestrul curent faţă de trimestrul corespunzător din anul precedent - indice brut şi faţă de trimestrul anterior - indice ajustat sezonier. Datele vor fi publicate la aproximativ 45 de zile de la încheierea trimestrului de referinţă.
Produsul intern brut ajustat sezonier se obţine prin metoda indirectă, din însumarea componentelor sale ajustate sezonier în mod independent.
Scăderea PIB-ului din primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioada a anului trecut, a depăşit cu mult aşteptările analiştilor citaţi de Mediafax, care se aşteptau la o contracţie a economiei între 2% şi 4,1%.
În trimestrul patru din 2009, economia a avansat cu 2,9%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Pentru acest an, Comisia Naţională de Prognoză anticipează o reducere a PIB în termeni reali de 4%, prognozele fiind similare cu cele ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ale Comisiei Europene.
FMI anticipează o contracţie a economiei de 4,1% în acest an, în timp ce prognoza Comisiei Europene este de -4%.
Autorităţile au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii FMI în privinţa unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro şi asupra unui pachet total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD în valoare de 19,95 miliarde euro. (V.A.)