Utilizarea doar a 50% din acestea ar duce la obținerea a 75 de milioane de euro de electricitate și căldură reziduală pentru 19.000 de paturi de spital, arată o analiză a companiei Ember, transmisă de Asociaţia 2Celsius.
România se află astfel pe locul doi în blocul comunitar la emisiile de metan, după Polonia, care emite 87% din total. Acesta provine din 12 mine de huilă din Polonia iar 7 dintre acestea produc cărbune termic și ar putea fi închise.
Cantiatea de metan provenită din minele abandonate din România depășește dioxidul de carbon produs de industria energetică pe parcursul unui an, dacă se ia în considerare potenţialul de încălzire al metanului pe 20 de ani (X80 CO2e).
"Regulamentul UE urmăreşte să limiteze cantitatea de emisii fugitive de metan pe care minele de cărbune au voie să le elibereze, în loc să le capteze şi să le neutralizeze sau să îl utilizeze. La sfârşitul acestei luni, comisiile Parlamentului European vor vota ultimele amendamente. Un amendament recent măreşte pragul de ventilare pentru minele de huilă de la 0,5 la 5 tone de metan pe kilotonă de cărbune până în 2031, după care pragul va fi redus la 3 tone. În plus, regulamentul privind metanul nu aplică un prag de ventilare pentru cărbunele cocsificabil utilizat în producţia de oţel", precizează studiul.
Revizuirile Regulamentului UE reduce emisiile de metan din minele de cărbune cu 47%.
"Aceasta înseamnă 2,2 milioane de tone de metan în plus până în 2050, echivalentul a 180 de milioane de tone de CO2 suplimentare, mai mult decât emisiile anuale de CO2 ale Belgiei şi Cehiei la un loc", arată cercetarea.
Astfel că minele de cărbune sunt cea mai mare sursă de emisii de metan din UE, iar minele subterane de huilă emit de șase ori mai mult metan decât minele de lignit de suprafață.
"Închiderea corespunzătoare a minelor de cărbune este o acţiune pe care România trebuie să şi-o asume în mod responsabil, pentru evitarea accidentelor şi prevenirea poluării. De exemplu, minele Lonea şi Lupeni din Valea Jiului sunt în proces de închidere încă din 2018 şi au beneficiat de ajutoare de stat pentru punerea în siguranţă. Acestea nu sunt însă închise nici în ziua de azi, termenul limită fiind prelungit prin mai multe hotărâri de guvern. Ultima dată înaintată este 2026 conform legii decarbonizării. Aceasta împreună cu regulamentul privind metanul oferă o oportunitate României să ecologizeze minele într-un mod profitabil", spune Alexandra Doroftei, coordonator campanii Bankwatch România.
Recomandări pentru reducerea emisiilor de metan
Trebuie ca pregurile de aerisire a minelor de huilă să nu depășească 3 tone de metan/kilotona de cărbune extrasă începând cu 2027 și să fie reduse la o tonă de metan/kilotonă de cărbune extrasă până în 2030.
Minele de cărbune cocsificabil trebuie să aplice un prag de ventilaţie de maximum 5 tone de metan/kilotonă de cărbune din 2027.