x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România, noul “tigru” al dezvoltării în Europa în următorii ani?

România, noul “tigru” al dezvoltării în Europa în următorii ani?

de Cristinel C. Popa    |    10 Ian 2016   •   08:55
România, noul “tigru” al dezvoltării în Europa în următorii ani?

Țara noastră se află în vârful plutonului de țări cu imens potențial de creștere economică. De asemenea, România e premiantă la nivelul aplicării reformelor. Cel puțin așa arată un studiu european publicat pe 10 iunie anul trecut la Bruxelles de “Wilfried Martens Centre for European Studies”. Ieșeanul Lucian Merișca (Master Studii Europene) mi-a atras atenția asupra acestui fapt și asupra documentului cu pricina. Cu ajutorul său am extras pentru dv părțile și concluziile importante dintr-un document oficial.

“Părea un vis imposibil acum câțiva ani: din codașa plutonului de alergători ai economiei europene, România a ajuns în top. Să fie acesta doar un sprint, ori un maraton, în care alergătorul, desigur, speră să își conserve forțele vitale până la finish?...”, se întreabă Merișca. În cadrul unui briefing, Centrul European de studii menționat mai sus a prezentat concluziile.

“România și Irlanda - noii tigri ai dezvoltării economice, de la periferiile Europei Unite”, ar fi în mod sintetizat ideea principală a discuției. Titlul original al briefingului este: “The EU's Reform Cycle IN FOCUS: România and EU Growth Dynamics”, iar autorul este Eoin Drea, un cercetător în cadrul organizației multinaționale “The Wilfried Martens Centre for European Studies”.

De asemenea, “IN FOCUS" - noua serie de comentarii, în care “Centrul Martens”, privește cu atentie subiecte politice actuale, disecă dovezile disponibile și confruntă opiniile existente. “Liderii actuali ai reformei în U.E.: România și Irlanda" - notează Eoin Drea, analist economic irlandez ce activează la Centrul de Studii din Bruxelles. Merișca subliniază concluziile: “Revenirea UE, din punct de vedere economic, s-a dovedit inegală în ultimii ani, și a evidențiat o schimbare fundamentală în dinamica dezvoltării comunitare.

Analiza recent realizată de “The Wilfried Martens Centre for European Studies”, susține că în timp ce “Vechea Europă” luptă din greu să își reia creșterea economică, unele state central-europene din ceea ce se cheamă “Noua Europă” - printre care, de menționat, România - par să fie gata să preia ștafeta creșterii, în următoarea decadă.

Această schimbare neașteptată, care se adaugă îmbunătățirii semnificative a perspectivelor de creștere pe termen mediu, a țărilor care au respectat programul anti-criză (Irlanda, Grecia, Cipru, Spania și Portugalia), ilustrează poziționarea mai multor state periferice ale Uniunii Europene, în calitate de lideri de reformă. Acest nou pol, sau mai degrabă front de dezvoltare, ar putea acționa ca un catalizator pe termen lung pentru creșterea economică la nivelul întregii Uniuni Europene”.

Țările occidentale, care au constituit, în urmă cu decenii, nucleul Comunității Europene, par să fi supraviețuit crizei financiare, însă au acum o moștenire economică plină de datorii și perspective mai lente de creștere, pe termen mediu. Locomotiva tradițională a Europei, Germania, pentru a-și menține avantajul competitivității economice, va trebui să își reformeze piața muncii, în special în privința pensionării, ținând cont de rapida îmbătrânire a populației.

România, o țară care va acționa ca un motor economic regional în viitor

Așa cum subliniază Eoin Drea, există un alt grup de state membre, care au potențialul - și multe dintre caracteristicile economice de bază - necesare, pentru a acționa ca un motor de creștere economică în UE pe termen mediu și lung. Acestea sunt concentrate în “Noua Europă”, fiind vorba de statele membre care au aderat la UE în perioada de după 2004.

Dintre acestea, România - este un exemplu interesant de țară care ar putea acționa ca un motor economic regional în viitor - scrie analistul economic Eoin Drea. România diferă de celelalte state membre noi, dat fiind faptul că impactul Crizei economice din 2008, a scos la iveală mai rapid dezechilibrele fundamentale existente în economie și a impus măsuri dure și rapide.

Necesitatea de a solicita asistența financiară externă în anul 2009 și de a menține, preventiv, linii de credit până în 2014, au dus la o restructurare fundamentală a economiei țării. Ajustări fiscale semnificative și concrete au fost întreprinse de către decidenții români, fiind în curs de desfășurare. Elev sârguincios, obișnuit din perioada de dinainte de 1990 cu “strângerea curelei”, România se află, în acest context, în fruntea valului reformei economice, teoretizată la Bruxelles.

Economia românească este bine plasată astfel încât să crească puternic, pe termen mediu, notează analistul irlandez. Comisia Europeană estimează o creștere anuală a PIB între 2,6% si 3,5%, pănă în 2015. Pe de altă parte, nivelul datoriei României este foarte mic, în comparație cu media U.E. (mai puțin de jumătate din nivelul îndatorării Germaniei).

Astfel, până nu de mult codașă, România este bine plasată pentru a primi programe de investiții de mare amploare pe termen lung. Pe piața forței de muncă din România, șomajul este stabilizat, iar situația din Ucraina vecină, o pune într-o lumină favorabilă.

Nu trebuie subestimate, însă, provocările cu care se confruntă dezvoltarea în continuare a economiei românești, spre exemplu, nivelul ridicat de emigrare al forței de muncă înalt calificate, problemele administrației publice, o abordare încă inconsecventa în ceea ce priveste încurajarea investițiilor private și a inovării. Cu toate acestea, multe dintre elementele fundamentale ale economiei românești, poziționează țara ca un “lider de reformă”, dând șansa unei creșteri economice semnificative în viitor.

Chiar dacă nu toți sunt dispuși să recunoască, este clar că liderii reformei post-criză (asa cum ar fi România și Irlanda), au mai multă experiență și aplicare în continuare a reformelor economice necesare, decât “vechile” state membre, nemulțumite de austeritate, și care s-au obișnuit să conducă, în mod tradițional, creșterea economică pe bătrănul continent, în deceniile anterioare”.... scrie analistul economic Eoin Drea, cercetător la “Wilfried Martens Centre for European Studies”, Bruxelles.

Portretul academic al autorului studiului despre România


Eoin Drea s-a alăturat Centrului de Studii sus-menționat în ianuarie 2014. El este economist și istoric al economiei cu expertiză de cercetare în domeniile financiar privitor la - Uniunea Monetară Europeană, băncile centrale, economia politica integrării europene și dezvoltarea structurilor bancare în secolul al XX-lea. El deține un doctorat în Istorie Economică de la University College Cork, Irlanda cu privire la dezvoltarea sistemului bancar anglo-irlandez. Înainte de primirea titlului de doctor, Eoin a activat timp de șase ani ca economist în sectorul privat.

De asemenea, a fost internul profesorul Lars Jonung în Unitatea de Cercetări Economice din cadrul Direcției Generale pentru Afaceri Economice și Financiare (DG ECFIN) din cadrul Comisiei Europene de la Bruxelles. În ce privește lucrările sale academice Eoin a acoperit domenii ca economie, istorie și politică.

În 2009-2010 a fost co-autor (împreună cu profesorul Jonung) la două lucrări majore cu privire la politica economică a SUA și aplicarea euro în Uniunea Europeană. În această din urmă problemă este citat de economiștii ce se ocupă de viitorul euro în Europa.

Informații pe larg privitoare despre acest subiect și care au stat la baza alcătuirea analizei găsiți aici: http://martenscentre.eu/publications/eus-reform-cycle-focus-romania-and-eu-growth-dynamics

 

×