x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Romania, o tara despadurita

Romania, o tara despadurita

de Florina Zainescu    |    15 Feb 2007   •   00:00
Romania, o tara despadurita

Defrisarile ilegale au facut ca doar 23% din teritoriul Romaniei sa fie impadurit. Pentru a opri inundatiile si alunecarile de teren, 40% din teritoriul tarii ar trebui sa fie plantat cu pomi. Reimpadurirea celor 3 milioane de hectare de teren deteriorate ar putea sa dureze 500 de ani, daca se mentine ritmul actual al lucrarilor.

Pentru a opri inundatiile si alunecarile de teren trebuie plantati copaci pe circa 40% din suprafata tarii. Reimpadurirea celor 3 milioane de hectare de teren deteriorate ar putea dura 500 de ani, daca se mentine ritmul actual al lucrarilor.

In ultimii ani, in Romania au fost "rase" ilegal peste 350.000 de hectare din padurile particulare, iar alte peste un milion de hectare au fost defrisate partial, a declarat Marian Stoicescu, presedintele Federatiei pentru Apararea Padurilor. Cele mai afectate de defrisarile ilegale sunt zonele Borsa, din Maramures, Valea Trotusului si Apusenii.

STAM PROST. "Romania este o tara despadurita", atrage atentia si Victor Giurgiu, profesor de silvicultura si membru corespondent al Academiei Romane. "Se spune ca fondul forestier detine 27% din suprafata tarii si ca trebuie sa mai impadurim doar pana ajungem sa egalam media europeana de 32%. Fals! Noi nu trebuie sa ne comparam cu media europeana, ci cu tarile care au aceleasi conditii climatice si de relief ca noi. Iar daca ne comparam cu Slovacia, care are 57% padure, Austria, care are 45%, sau Bosnia, cu 40%-50%, Romania sta prost", a explicat Giurgiu.

El a adaugat ca si ideea conform careia avem paduri frumoase este falsa. In realitate, sunt putine zonele de padure care au scapat de om, si asta pentru ca, din fericire, nu au drumuri de acces. Insa majoritatea sunt bracuite, degradate, bolnave, nefunctionale, unele chiar fara vegetatie forestiera. "Din aceasta perspectiva, adevarata acoperire forestiera a tarii raportata la padurea functionala nu depaseste 23%, fata de circa 40%, cat reprezinta procentul optim de impadurire, si fata de 75%-80%, cat a fost gradul de impadurire natural a teritoriului in trecutul foarte indepartat", a declarat Victor Giurgiu. Acest decalaj dintre actualul procent de impadurire efectiva a tarii, de 23%, si nivelul optim explica de ce romanii se confrunta tot mai des cu seceta, inundatiile si alunecarile de teren. "Nicaieri in Europa nu exista conditii atat de favorabile pentru inundatii si alunecari de teren ca la noi. Iar padurile sunt singurele care pot tine pamantul in loc", a subliniat Victor Giurgiu.

CA MELCUL. Din pacate, ritmul de impadurire si reimpadurire actual este prea mic si, daca o tinem tot asa, vom reusi sa atingem "optimul" de 40% si sa (re)fixam muntii si dealurile peste cateva sute de ani. "Studiile noastre arata ca ar trebui sa impadurim 20.000-30.000 de hectare anual, pentru inceput, ajungand la 50.000 de hectare. Din nefericire, in ritmul actual de impadurire de 2.000-3.000 de hectare, ne vor trebui cel putin 500 de ani, pentru ca avem vreo trei milioane de hectare de terenuri puternic deteriorate, inapte pentru agricultura, plus padurea care se taie si trebuie replantata", a subliniat Giurgiu.

CODRII, JEFUITI CU LEGEA IN MANA
Din cauza legislatiei deficitare, procesul de distrugere a padurilor va lua amploare si s-ar putea ca la sfarsitul acestui an sa ajungem la peste 800.000 de hectare "disparute" din sectorul privat din Romania, apreciaza Marian Stoicescu. Conform OUG 139/2005, fiecare proprietar poate decide din ce parte a padurii sale taie, fara sa se faca si un plan de amenajare armonizat pe intregul bazin hidrografic. "Astfel o sa ne trezim ca, in decurs de doi-trei ani, «vecinii» au taiat copacii din aceeasi zona si o ia pamantul la vale", explica Stoicescu. El mai spune ca ordonanta prevedea initial infiintarea de ocoale silvice bugetare care sa pazeasca si sa administreze padurea celor care nu au posibilitatea sa finanteze ocoale silvice proprii. Insa aceasta prevedere a fost scoasa in momentul adoptarii. Gresit! Pentru ca micii proprietari dau faliment daca se apuca sa reimpadureasca - reimpadurirea unui hectar costa 10.000 de lei noi - , sa intretina si sa pazeasca padurea. De aceea nu au decat un gand: sa taie. E adevarat ca legea ii obliga ca in decurs de doi ani de la taierea unei suprafete de padure sa reimpadureasca, altfel operatiunea va fi facuta de Romsilva contra cost. Romsilva mai are in administrare doar 3 milioane de hectare de padure, din cele circa 6,4 milioane cat reprezinta fondul forestier si va mai ramane cu circa 2-2,5 milioane de hectare dupa incheierea retrocedarilor.
×
Subiecte în articol: economic hectare