x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România sancționată din nou. Comisia Europeană a demarat două proceduri de infrigement

România sancționată din nou. Comisia Europeană a demarat două proceduri de infrigement

03 Dec 2020   •   14:43
România sancționată din nou. Comisia Europeană a demarat două proceduri de infrigement

Comisia Europeană a deschis două proceduri de infrigement împotriva României privind renovarea clădirilor și stocurile de produse petroliere, transmite executivul comunitar. 

Pe lângă țara noastră, alte 11 state, plus Regatul Unit, au primit scrisori de punere în întârziere pentru că nu au transmis strategiile naționale pe termen lung pentru renovarea clădirilor. Termenul limită era 10 martie 2020, potrivit Directivei 2010/31/UE privind performanța energetică a clădirilor. Alte 14 state membre și-au comunicat strategiile. 

Statele care nu și-au îndeplinit această obligație sunt Bulgaria, Belgia, Croaţia, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, România şi Marea Britanie. Acestea trebuie să informeze executivul comunitar în două luni, altfel vor primi un aviz motivat. 

Cea de-a doua procedură de infrigement vizează România, Bulgaria și Cehia cu privire la stocurile de petrol și produse petroliere. Directiva 2009/119/UE prevede ca statele membre să mențină un nivel minim de rezerve de țiței/produse petroliere, echivalente cu importurile pe 90 de zile și consumul zilnic timp de 61 de zile. Termenul pentru ca directiva să fie transpusă în legislația națională a expirat de 8 ani, la 31 decembrie 2012.

"Comisia observă că cele trei state membre au eşuat în mod repetat, unele încă din luna ianuarie 2013, să îşi respecte obligaţiile de a menţine un nivel minim de rezerve de ţiţei. În consecinţă, Comisia a ajuns la concluzia că nivelul redus al stocurilor nu este cauzat  de circumstanţe excepţionale ci, mai degrabă, reprezintă o nerespectare structurală a Directivei", arată CE.

Cele trei state trebuie să dea un răspuns Comisiei în termen de ouă luni, altfel aceasta le va trimite un aviz motivat. 
 

×
Subiecte în articol: infrigement renovare cladiri petrol