x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România se împrumută la Banca Mondială, ca să majoreze salariile bugetarilor

România se împrumută la Banca Mondială, ca să majoreze salariile bugetarilor

de Robert Veress    |    12 Apr 2012   •   08:14
România se împrumută la Banca Mondială, ca să majoreze salariile bugetarilor

Contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 663 milioane euro, in perioada ianuarie - februarie 2012, in crestere cu 64,1 la suta fata de perioada ianuarie - februarie 2011, in principal pe fondul dublarii deficitului balantei comerciale si al reducerii cu o treime a excedentului transferurilor curente, informeaza BNR, citand date provizorii ale Institutului National de Statistica.

In acest ritm, deficitul Romaniei va urca la peste 3,5 miliarde de euro, pana la sfarsitul anului. Iar asta inseamna ca intreaga constructie bugetara este amenintata.

Prin urmare, pe unde vom scoate camasa cresterilor de salarii anuntate de presedintele Traian Basescu si de premierul Mihai Razvan Ungureanu?

E simplu: ne imprumutam. Ministrul de Finante, Bogdan Dragoi, a anuntat ca este aproape de parafarea unui acord de imprumut cu Banca Mondiala, pentru un miliard de euro.

Oficial, miliardul de euro nu va fi folosit imediat si ne este necesar doar ca 'centura de siguranta' in fata amenintarii reprezentata de evolutia crizei datoriilor suverane in tari precum Spania si Italia.

Ce credeti, vom folosi sau nu centura de siguranta? Ne va salva ea sau vom avea nevoie si de un airbag?

×