Nici n-a apucat să-şi treacă bugetul prin Parlament şi noul Executiv Boc a repus pe tapet împrumutul extern printr-o emisiune de euroobligaţiuni pe care fostul cabinet, tot Boc, n-a mai apucat să-l realizeze din cauza scandalului politic de la sfârşitul anului trecut.
Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a anunţat că România intenţionează să emită eurobonduri în valoare de până la un miliard de euro. El a adăugat că, potrivit mandatului dat de Guvern, termenul avut în vedere pentru realizarea emisiunii este primul trimestru al anului.Emisiunea de euroobligaţiuni este o idee mai veche a ex-Guvernului Boc. Deşi luase deja banii băncilor autohtone de la gura firmelor private, emisese obligaţiuni şi se împrumutase miliarde de euro de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, la începutul lui septembrie 2009, Ministerul Finanţelor estima că va lansa în perioada 1 - 15 octombrie 2009 o emisiune de eurobonduri, cu o valoare cuprinsă între 500 de milioane euro şi 1,5 miliarde euro, cu o maturitate între 5 şi 10 ani. I
nstituţia a selectat chiar Deutsche Bank, EFG Eurobank şi HSBC Bank pentru intermedierea vânzării de euroobligaţiuni, dar căderea Guvernului Boc a obligat Finanţele să amâne împrumutul extern. În noiembrie, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, declara că emisiunea de eurobonduri va fi lansată în 2010.
Şi economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, susţinea, la jumătatea lunii decembrie, că România va emite, mai mult ca sigur, euroobligaţiuni în 2010, în sumă de 1,5 miliarde euro - operaţiune care va fi probabil un succes - în condiţiile în care statul nu se mai poate baza exclusiv pe resursa internă pentru finanţarea deficitului bugetar.
Citește pe Antena3.ro