x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România va fi baza de intrare a uleiului de palmier în Europa de Sud-Est

România va fi baza de intrare a uleiului de palmier în Europa de Sud-Est

de Daniel Ionaşcu    |    18 Sep 2012   •   19:29
România va fi baza de intrare a uleiului de palmier în Europa de Sud-Est

Orice expansiune a industriei uleiului de palmier in Europa de Sud-Est va trebui sa vina din Romania, a declarat la Bucuresti Tan Sri Bernard Dompok, ministrul Plantatiilor si Bunurilor de Larg Consum din Malaezia.

Autoritatile malaeziene poarta discutii cu ministerul Transporturilor pentru folosirea portului Constanta. "Deocamdata nu am luat nicio decizie, trebuie sa vizitam portul sa vedem daca infrastructura necesara exista, in plus trebuie vazut regimul de taxare", a afirmat Bernard Dompok. Este vorba de construirea unei conducte care sa permita pomparea uleiului de palmier de pe vasele din port in containere din Zona Libera. De aici, marfa poate fi introdusa pe piata interna si se platesc taxe vamale sau se exporta in statele aflate in zona fostei URSS.

El a precizat ca uleiul de palmier poate fi folosit in industria alimentara, la gatit, dar si intr-o serie de produse mai putin cunoscute, precum sapun sau cosmetice. De asemenea, poate fi folosit si in productia de biocombustibili.
"Multa lume se mira ca mancam o componenta ce se afla in benzina", a completat amuzat oficialul. "Uleiul poate fi folosit pentru biocombustibili, Romania are tinte pentru energia verde", a afirmat ministrul malaezian.

El a mai spus ca uleiul de palmier este mai ieftin decat cel obtinut din alte culturi. "Pe un hectar de palmieri se poate produce de 10 ori mai mult ulei decat in cazul culturilor alternative. Uleiul e la fel dar pretul e mai mic, asa ca nu vad vreun motiv pentru care populatia sa nu-l foloseasca", a mai completat ministrul.

In privinta ingrijorarilor privind protectia mediului, el a spus ca in Malaezia exista o lege potrivit careia suprafata acoperita de paduri nu trebuie sa scada sub 50%. Iar acum este de 56%. "Nu sunt multe state din Europa care au peste jumatate din teren acoperit cu paduri. Danemarca are 10%, in Romania sigur e sub 50%. E o preconceptie ca am extins productia cu pretul scaderii numarului de urangutani. Oamenii au impresia ca toata Malaezia e plina de urangutani. Malaezia e impartita in doua, de Vest si cea de Est, despartite de Marea Chinei de Sud. Nu a existat niciun urangutan in Malaezia de Vest (partea continentala-nr), iar in Borneo nu exista decat pe coasta de Est. Urangutanul traieste in statul Sabah", a mai spus Dompok.

In Romania, uleiul de palmier a fost introdus oficial in anul 2006 iar la momentul actual exista 7 distribuitori pentru uleiul alimentar. Produsul se gaseste in hypermarketuri, insa utilizarea sa nu e mare deoarece nu e cunoscut.

×
Subiecte în articol: romania ulei de palmier europa sud-est