x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii au cheltuit 18 mil. de euro în vacanţa de Crăciun

Românii au cheltuit 18 mil. de euro în vacanţa de Crăciun

27 Dec 2018   •   14:10
Românii au cheltuit 18 mil. de euro în vacanţa de Crăciun

Crăciunul și Revelionul sunt ultimele oportunități turistice din acest an pentru românii care dețin vouchere de vacanță, ce expiră la 31 decembrie. Aproape 140.000 de români și-au petrecut în acest an Crăciunul în țară, unde au cheltuit pe cazare, masă și distracție aproximativ 18 milioane de euro. Cheltuiala medie a turiștilor a fost de 570 de lei pe sejur, doar pentru cazare și masă, în creștere cu 14% față de anul trecut.

Crăciunul de după weekend și zilele libere acordate de Guvern au ridicat cererea pentru hoteluri și pensiuni din țară, mulți români profitând şi la final de an de primirea voucherelor de vacanță, potrivit profit.ro. Majoritatea românilor a ales să petreacă Sărbătorile în țară, observându-se o creștere cu 14% a numărului de turiști în destinații interne. Şi, dacă preţul mediu al unui sejur a fost de 570 lei, cheltuielile suplimentare, cu drumul și distracția, au mai scos din buzunarele turiştilor câte de 500 lei, în medie, pe sejur.

 

Cei mai mulţi turişti au dorit să-și petreacă sărbătoarea Crăciunului în mod tradițional, cele mai solicitate structuri de cazare în această perioadă fiind pensiunile rurale, unde gradul de ocupare a depășit 90%, fiind cazați aproximativ 55.000 de turiști. Cele mai căutate destinații în mediul rural au fost Bran, Maramureș, Bucovina și zona Sibiului

Primirea colindătorilor în jurul focului de tabară, costumele populare, obiceiul taierii porcului, excursiile cu sania au fost doar câteva dintre atracțiile zonelor rurale. În privința tarifelor, acestea au variat între 350 și 800 de lei/persoană.

Zeci de mii de români s-au relaxat la spa

Pe locul următor în topul preferinţelor au fost vacanțele în stațiunile balneare. Acestea au fost alese de aproximativ 25.000 de turiști, majoritatea optând pentru relaxarea la centrele spa sau la piscină. În ceea ce privește tarifele percepute, acestea au fost cuprinse între 500-750 lei de persoană pentru 3 zile, la un hotel de 3 stele. În stațiunile montane au fost asteptați de Crăciun aproximativ 24.000 de turiști. În aceasta zonă, tarifele s-au situat între 500 și 900 de lei/persoană. Au existat şi români care au ales să petreacă sărbătoarea Crăciunului în străinătate. Cele mai căutate destinații din Europa au fost stațiunile de schi din Austria, Bulgaria, Elveția sau Franța, iar ca destinații exotice, majoritatea românilor au ales Dubai, Egipt sau Maroc. Tarifele au început de la 500 de euro până la 3.000 de euro/persoană.

Românii cheltuie din ce în ce mai mult pentru vacanţe, de la an la an, iar destinaţiile preferate de Sărbători sunt cele tradiţionale

×