România a adus 120.830 de tone de cartofi în primele nouă luni ale anului trecut, din alte ţări. Procentul este în creştere cu 45% faţă de perioada similară din 2015.
Sumele cheltuite au depăşit 27,4 milioane de euro în perioada menţionată, în timp ce în primele 9 luni din 2015 acestea au fost de 2,4 ori mai mici, respectiv de 11,39 de milioane de euro. Banii au ajuns la producătorii din Polonia, Germania, Austria, Franţa sau Belgia.
Explicaţia se găseşte în datele furnizate de Ministerul Agriculturii. Statistica arată că în 2016 a fost obţinută o producţie de 2,056 milioane de tone de cartofi de toamnă, în scădere cu 21,6% faţă de 2015, când România s-a situat pe locul trei după Polonia şi Germania din punct de vedere al suprafeţei cultivate. Dar pe locul cinci la producţie după Germania, Franţa Polonia şi Regatul Unit ca urmare a unui randament inferior.
Pe de altă parte, producătorii români au exportat 2.160 de tone de cartofi proaspeţi şi refrigeraţi în primele trei trimestre din 2016, fiind însă de aproape două ori mai mari decât în perioada similară din 2015 - 1.271,4 tone. Încasările nu trec de 540.000 de euro.
Consumăm anual, în medie, 92 de kg/cartofi pe locuitor, situându-ne pe locul 4 în Uniunea Europeană.