ECONOMIC
Dupa numai o luna de la lansare, Loganul a depasit 8.000 de exemplare vandute.
Romanii si-au cumparat mai multe
masini noi fata de anul trecut,
modelele Dacia reprezentand 40% din totalul autoturismelor achizitionate.
IOHANNA ONACA PURDEA
|
DE SUCCES. Logan-ul a cucerit inimile romanilor, pana acum fiind vandute circa 8.000 de masini
|
In primele noua luni ale acestui an, piata auto din Romania a inregistrat o crestere de 30% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor furnizate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). Vanzarile de autoturisme au atins un total de 98.317 unitati, cu 31,8% mai mult fata de primele trei trimestre ale anului 2003. Cele mai active segmente ale pietei auto pe primele noua luni au fost autovehiculele comerciale de peste 6 tone si autobuzele, vanzarile acestora din urma inregistrand cresteri de peste 40%.
DACIA, IN TOP. Marcile de automobile Dacia, Daewoo si Renault detin primele trei locuri in topul vanzarilor din primele trei trimestre ale acestui an, potrivit datelor APIA. Comenzile pentru autoturismele Daewoo au avansat cu 36,9%, la 20.408 unitati.
In primele trei trimestre Dacia a vandut 38.307 autoturisme si 13.689 de automobile comerciale sub 3,5 tone. Vanzarile de masini produse de fabrica de la Pitesti au fost cu 29% mai mari fata de perioada similara din 2003, in conditiile in care vechiul model 1310 a iesit din fabricatie la jumatatea anului, iar modelul Logan abia s-a lansat in septembrie.
LOGAN-UL E PREFERAT. Pana in prezent s-au vandut 8.095 de Logan-uri, dintre care 561 de bucati au fost comercializate la export. Pana in acest moment noul model este prezent pe cinci piete europene, urmand ca pana la sfarsitul anului numarul tarilor in care va fi comercializat Logan-ul sa se ridice la zece. Noile piete pe care va fi vanduta masina sunt Cehia, Polonia, Turcia, Siria si Bosnia, dupa cum a declarat Constantin Stroe, directorul general al societatii Dacia. Pana la sfarsitul anului se estimeaza ca vanzarile la Logan vor atinge un numar de circa 11.000 de bucati.
DIN IMPORT. Romanii care au cumparat autoturisme din import s-au orientat catre marcile Renault, unde s-au inregistrat vanzari de 7.379 unitati, in crestere cu 11,4%, Skoda, cu 5.267 autoturisme vandute, Peugeot (in crestere cu 39,4% pana la 4.649 de unitati) si Volkswagen (4.352 de unitati, corespunzatoare unui salt de 20,9%).
Printre cele mai bine vandute modele din import se situeaza Renault Clio, cu 3.407 unitati, urmat de Renault Megane, cu 3.186 de unitati, Skoda Octavia, cu 2.996 de masini si Skoda Fabia, cu 1.981 de unitati vandute, urmate de Peugeot 206 - 1.840 de unitati.
Exportul de autovehicule a crescut cu circa 60% fata de primele trei trimestre ale anului trecut, ajungand la un volum de aproape 12.000 de unitati. Marea majoritatea a exporturilor a fost constituita de Dacia Solenza, urmata de Dacia Pick-up.
MOTIVE. Saltul vanzarilor de autoturisme se datoreaza cresterii puterii de cumparare a romanilor, improspatarii ofertei dealer-ilor cu noi modele, precum si inmultirii ofertelor de achizitionare a unei masini in rate sau leasing. Circa 75% din vanzarile aferente primelor trei trimestre au fost derulate in leasing sau prin intermediul creditelor, a precizat Brent Valmar, presedintele APIA. "Romanii au descoperit ca masinile noi nu trebuie cumparate cu banii jos si mai important este faptul ca romanii au inceput sa capete credibilitate", a afirmat Brent Valmar.
PRIMA DE CASARE
Posesorii de masini mai vechi de 12 ani vor putea sa obtina o prima de casare in schimbul autoturismului, bani pe care ii vor putea folosi ca avans la achizitionarea unei masini noi. Masura este o propunere a APIA, in vederea innoirii parcului de automobile aflate in circulatie si retragerea masinilor uzate, care polueaza mediul, precum si a celor care zac pe trotuare. Prima de casare va fi de 15 milioane de lei si va fi acordata posesorului masinii date la casare sub forma unui act doveditor, acesta urmand sa constituie avansul pentru o noua masina. Masura este la stadiul de
proiect si s-ar putea concretiza printr-o Ordonanta de Guvern, care ar intra in aplicare de la inceputul anului viitor, a declarat Brent Valmar, presedintele APIA. Banii vor proveni de la Ministerul Mediului. "Aceasta ordonanta va fi nediscriminatorie, se va aplica oricarui posesor de masina, indiferent de marca autoturismului. El insa va fi obligat sa foloseasca aceasta prima pentru cumpararea unei masini noi", a afirmat Constantin Stroe, managerul societatii Dacia. Masura, aplicata cu succes in mai multe state europene, ar avea ca rezultate scoaterea din circulatie a masinilor uzate sau care nu mai pot fi inmatriculate, stimularea vanzarii de autoturisme noi, precum si obtinerea de venituri suplimentare la buget prin plata de taxe si impozite.