Oamenii îşi mută banii din depozitele la termen în conturi curente sau de economii, în contextul în care nu mai există diferenţe de dobânzi între aceste produse bancare. Au înţeles că nu mai au de ce să-şi ţină banii blocaţi o anumită perioadă de timp într-o bancă dacă nu sunt răsplătiţi în niciun fel. Preferă conturile de economii care le permit să-şi folosească banii oricând, fără să piardă dobânda.
Persoane fizice au retras un miliard de lei din depozitele la termen constituite la bănci, între 31 martie 2015 şi 31 martie 2016, potrivit datelor BNR. Economiile în valută s-au redus cu echivalentul a peste 1,3 miliarde de lei, în timp ce depozitele la termen în lei au crescut cu doar 0, 3 miliarde de lei. În schimb, în aceeaşi perioadă de timp, disponibilităţile la vedere (conturile de economii sau curente) au crescut cu aproape 10,4 miliarde de lei. Nu este vorba numai de banii din salarii intraţi pe carduri şi necheltuiţi într-o lună pentru că cea mai mare creştere s-a constatat la disponibilităţile la vedere în valută care au avansat de la echivalentul a 13 miliarde de lei, în martie 2015, la aproape 17,7 miliarde de lei în martie 2016, potrivit datelor BNR. Şi disponibilităţile la vedere în lei au urcat de la 19 miliarde de lei, la 24,8 miliarde de lei, în aceeaşi perioadă de timp, ceea ce arată că oamenii preferă să-şi lase banii necheltuiţi pe card sau să-şi facă un cont de economii.
Câştig derizoriu sau pierdere
Dobânzile la depozite au intrat pe minus de la începutul acestui an, la majoritatea băncilor importante. Adică, la finalul perioadei, deponentul ajunge să ia mai puţini bani decât a depus. De exemplu, pentru 4.500 de lei ţinuţi un an la bancă se poate câştiga între 72,35 lei (Marfin Bank) şi 2,47 lei (BCR), dar se poate şi pierde între 54,52 lei (ING) şi 2,38 lei (Alpha Bank), potrivit portalului financiar www.finzoom.ro.
Din cele 44 de astfel de produse bancare existente în piaţă, la 12 se înregistrează pierdere. Dacă se preferă depozitul pe un an, în euro, lucrurile stau şi mai rău.
Din cele 38 de bănci care oferă acest produs, la 22 se obţine un câştig infim (de la 11,86 euro la Marfin Bank, la 0,86 euro la Ideea Bank). În schimb, la 16 bănci se ajunge la pierdere. La Unicredit mai vii de acasă cu 17,16 lei, iar la Piraeus cu 10 eurocenţi.
Conturile de economii, mai flexibile
Pe de altă parte, dacă se alege un cont de economii, la care poţi să depui sau să scoţi bani fără să fii penalizat în nici un fel, poţi câştiga cel mai mult 43,47 lei ( Unicredit) şi 12,7 lei (BancPost), dar şi pierde între un ban la OTP şi 200 lei la BCR.
Diferenţele de câştiguri dintre cele două tipuri de produse bancare, conturi de economii şi depozite bancare, sunt nesemnificative şi ele nu compensează dezavantajul pierderii dobânzii în cazul retragerii banilor în intervalul celor 12 luni. Comparativ, banii dintr-un cont de economii pot fi retraşi oricând fără pierderea dobânzii acumulate până atunci. Practic, conturile de economii reprezintă o variantă mult mai flexibilă de economisire. În plus, la fel ca şi depozitele, sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar (FGDB) în limita a 100.000 euro pe deponent/bancă.
Cei interesaţi să economisească trebuie să fie atenţi unde îşi duc banii pentru că sunt diferenţe între dobânzile practicate de bănci.