x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii dau un miliard de euro pe medicamente

Românii dau un miliard de euro pe medicamente

de Daniela Ivan    |    24 Aug 2016   •   09:50
Românii dau un miliard de euro pe medicamente
Sursa foto: aykuterd/Getty Images/iStockphoto

Aproape 4,89 miliarde de lei, echivalentul unui miliard de euro, au lăsat românii în farmacii, anul trecut. În plus, statul a mai plătit încă o dată şi jumătate această sumă pentru consumul de compensate şi din spitale. În total, piaţa de medicamente s-a ridicat la 11,7 miliarde lei, circa 2,6 miliarde de euro.

O gospodărie cheltuie, în medie, 58,22 de lei lunar pentru medicamente cu diferenţe mari între familiile tinere care consumă lunar produse farmaceutice de numai 25 de lei şi cele de pensionari care sar de 93 de lei. Cum în ţară există 7 milioane de gospodării rezultă că lunar consumul se ridică la 407 milioane de lei, iar anual la  4,89 miliarde de lei.

Peste aceşti bani, farmaciile şi lanţurile de distribuţie de produse farmaceutice mai încasează de la stat şi plata aferentă medicamentelor compensate total sau parţial, precum şi pe cele distribuite în spitale şi policlinici. Una peste alta, valoarea totală a pieţei de medicamente a fost de 11,7 miliarde lei în 2015, potrivit studiul Pharma & Hospital Report, realizat de Cegedim.

Cei mai mari cinci distribuitori de medicamente din România, prin care trec aproape toate produsele farmaceutice care ajung în spitale şi farmacii, au avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 10 miliarde de lei, potrivit datelor din anuarul ZF Cei mai mari jucători din economie. Liderul pieţei este Mediplus, parte a grupului A&D Pharma cu o cifră de afaceri de 3,3 miliarde de lei. Pe podium sunt şi companiile Farmexpert, cu afaceri de 2,8 miliarde de lei şi Farmexim cu vânzări de 1,7 miliarde de lei. Foarte aproape de Farmexim este şi grupul Fildas, cuprinde şi reţeaua de farmacii Catena, liderul pieţei cu afaceri de 1,67 miliarde de lei. Polisano a avut o cifră de afceri de  0,531 miliarde de lei.

Toţi marii distribuitori au şi reţele de farmacii. Există peste 4.800 de unităţi farmaceutice unde lucrează în jur de 38.000 de angajaţi

×