x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii, mai puţin economi decât bulgarii

Românii, mai puţin economi decât bulgarii

de Irina Crudu    |    21 Dec 2009   •   00:00

Un român deţine, în medie, un depozit bancar de 1.034 de euro, mai puţin decât un bulgar, polonez, ungur sau turc, potrivit unui studiu de consultanţă A.T. Kearney.

Depozitul bancar mediu pe cap de locuitor este în Bulgaria de 1.549 de euro, în Ungaria de 2.764 de euro, în Polonia de 2.281 euro, în Cehia de 5.870 de euro, iar în Turcia de 1.196 euro.

"Dacă depozitele pe cap de locuitor din România şi Bulgaria vor creşte cu ritmul consemnat în ultimele 12 luni, depozitele românilor vor ajunge la nivelul celor ale bulgarilor în aproximativ 80 de ani", se precizează în studiu. Nivelul depozitelor bancare ale românilor continuă să fie mai mic decât cel al împrumuturilor, chiar dacă primele au avut o tendinţă ascendentă, iar creditele au fost în scădere. Spre comparaţie, în Bulgaria, depozitele deţinute de populaţie sunt mai ridicate decât creditele contractate.

În România, depozitele totale ale populaţiei erau de 22,5 miliarde de euro la sfârşitul lunii septembrie, în creştere de la 21,7 miliarde de euro în intervalul similar din 2008. Împrumuturile au scăzut în acelaşi interval la 23,7 miliarde de euro de la 25,7 miliarde de euro. În Bulgaria a avut loc o creştere a împrumuturilor, la 9,6 miliarde de euro.

×
Subiecte în articol: economic