x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii plătesc 300 de taxe anual. Vezi aici cât timp pierd la cozi

Românii plătesc 300 de taxe anual. Vezi aici cât timp pierd la cozi

de Elena Stan    |    26 Feb 2012   •   09:24
Românii plătesc 300 de taxe anual. Vezi aici cât timp pierd la cozi

Birocratia excesiva si necunoasterea legii de catre functionari sunt principalele cauze pentru care Romania se claseaza pe primul loc in Uniunea Europeana la numarul de ore pierdute de intreprinzatorii romani pentru plata taxelor.

Platitorii de taxe din Romania consuma 220 de ore pe an pentru a achita cele aproximativ 280 de taxe parafiscale percepute de stat, potrivit unei analize realizata de compania de consultanta Golden Mind&Spirit.

"In Romania, statul percepe mai mult de 300 de taxe, din care aproximativ 20 sunt fiscale (impozite generale pe profit, salarii sau alte tipuri de venituri, precum contributiile de asigurari sociale sau TVA), iar restul sunt parafiscale, adica aplicate punctual pentru autorizarea diverselor activitati antreprenoriale. Autoritatile care le percep sunt deosebit de ingenioase in a inventa noi impuneri de plata oamenilor de afaceri, dar nu numai lor, ci si tuturor cetatenilor", potrivit companiei.

De asemenea, Romania se afla printre fruntasele lumii in topurile mondiale ale parafiscalitatii, conform clasamentelor intocmite de institutiile financiare internationale.

"De ce romanii consuma atat de mult timp pentru plata acestor taxe? In primul rand, procedurile de achitare se complica inutil, pentru ca fiecare taxa in parte isi are contul sau, pe care multi functionari nici macar nu-l cunosc. In al doilea rand, fiecare taxa trebuie platita in alt loc (fizic), respectiv la sediile sau ghiseele autoritatilor perceptoare, ceea ce face ca intreprinzatorul sa fie nevoit sa parcurga tot atatea drumuri (prin oras, judet sau chiar catre Capitala) pentru a se achita de aceste obligatii", subliniaza reprezentantii companiei de consultanta.

In acest context, acestia propun constituirea, in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (sau a unei alte institutii din cadrul Ministerului Finantelor), a unui Centru unic de plata al tuturor taxelor, intr-un cont unic de unde autoritatea statului sa faca mai departe distribuirea sumei in functie de destinatia ei specifica.

"Acest Centru unic trebuie sa ofere apoi posibilitatea de a achita absolut orice fel de taxa prin plata online, in contul unic pus la dispozitie de autoritatea respectiva. O solutie curajoasa ar fi si diminuarea drastica a numarului taxelor parafiscale pentru a incuraja mediul privat sa se dezvolte si a-i elibera pe intreprinzatori de povara sutelor de plati nejustificate", potrivit companiei.

Calculele Golden Mind&Spirit mai arata ca fiecare activitate antreprenoriala in parte este supusa unui numar de avizari care poate porni de la 20-25 si poate ajunge la 85-100 per firma, in functie de complexitatea acesteia, intreprinzatorii fiind obligati sa plateasca, in consecinta, cel putin tot atatea taxe parafiscale de autorizare.

×