x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii pot cumpăra „Noua Casă” în trei variante

Românii pot cumpăra „Noua Casă” în trei variante

de Dan Straut    |    14 Aug 2020   •   09:01
Românii pot cumpăra „Noua Casă” în trei variante
Sursa foto: BsWei/Getty Images/iStockphoto

După publicarea în Monitorul Oficial a principalelor prevederi din programul „Noua Casă”, Ministerul Finanțelor a elaborat și normele de aplicare a măsurii de sprijin pentru cumpărători, introducând trei tipuri de unități locative ce pot fi achiziționate cu garanții de stat. Sunt păstrate, în continuare, plafoanele de 70.000 și 140.000 de euro, cu avansurile aferente - 5%, respectiv 15%.

 

Potrivit noilor norme, variantele de locuințe care pot fi achiziționate prin programul „Noua Casă” sunt următoarele:

1. locuinţe noi, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului;
2. locuinţe consolidate, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de intervenţie în vederea reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului, inclusiv cele construite de ANL;
3. alte categorii de locuinţe, recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţii noi sau de consolidare şi/sau reducere a riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL care nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi încadrate în categoriile prevăzute mai sus.

 

Cât garantează statul

Procentul de garantare de către stat a creditelor destinate achiziţionării locuinţelor prevăzute la primele două variante (1 și 2) este de maximum 60%, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente finanțării garantate. Asta dacă valoarea achiziției este cuprinsă între 70.001 și 140.000 de euro (echivalent lei) și este compusă din finanțarea acordată de instituția de credit, cu o valoare cuprinsă între 59.501 și 119.000 de euro, la care se adaugă avansul plătit de beneficiar.

Dacă valoarea achiziției este de maximum 70.000 de euro, procentul de garantare este 50%.

La solicitarea creditului garantat, beneficiarul trebuie să declare pe propria răspundere că nu deţine nicio locuință în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia.

 

 

×
Subiecte în articol: noua casa