x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii preferă creditul în euro

Românii preferă creditul în euro

de Daniela Ivan    |    27 Dec 2010   •   20:59
Românii preferă creditul în euro
Sursa foto: /Thinkstock

Persoanele fizice, dar şi firmele preferă să se împrumute în euro şi nu în moneda naţională, deşi majoritatea au venituri sau încasări în lei. Motivaţia este simplă. Dobânzile la lei sunt mult mai mari decât cele în euro şi chiar dacă se ia în calcul riscul valutar, tot împrumutul în euro este mai avantajos. Datele Băncii Naţionale a României (BNR) arată că, în luna noiembrie faţă de octombrie, euri­zarea s-a accentuat. Astfel, creditul în lei s-a diminuat cu 0,6%, în timp ce creditul în valută exprimat în lei a crescut cu 1,2%.

Populaţia a fost principalul bene­fi­ciar de credite în valută, soldul acestor împrumuturi majorându-se cu 1,4% până la echivalentul a 65,6 mi­liar­de de lei, faţă de 65,2 miliarde lei finanţările în devize străine atrase de la bănci de firme. Dinamica este mai ac­centuată în cazul populaţiei şi pe seg­mentul creditării monedei na­ţionale, soldul împrumuturilor în lei atrase de persoanele fizice fiind cu 0,9%, sub nivelul din octombrie, res­pectiv 36,17 miliarde de lei. Firmele au în derulare finanţări în monedă locală de 40,8 miliarde de lei, în scădere cu 0,3% faţă de octombrie, potrivit datelor BNR.

La finele lunii noiembrie, cred­i­tul neguvernamental înregistra o creştere de 3,5% faţă de 30 noiembrie 2009, pe sea­ma majorării cu 8,2% a compo­nen­tei în valută exprimată în lei şi a d­iminuării cu 3,6% a componentei în lei. În ultimele 12 luni, firmele au accesat credite într-un ritm mai rapid decât populaţia, avansul pe valută fiind de 10%, comparativ cu 6,5% în cazul persoanelor fizice.

Cea mai amplă scădere din ulti­mul an a fost consemnată la creditele în lei pentru populaţie, cu 7,2%, în timp ce soldul împrumuturilor în lei aproape a stagnat în perioada ana­lizată. Creditul guvernamental a crescut în luna noiembrie cu 8,2%, până la 58,29 miliarde de lei.

În schimb, în ceea ce priveşte eco­no­misirea, persoanele fizice, dar şi fir­mele preferă să strângă bani atât în lei, cât şi în euro. Datele BNR arată că depozitele firmelor şi populaţiei s-au majorat în noiembrie cu 1,9% faţă de octombrie, la 172,08 miliarde de lei. Comparativ cu aceeaşi lună a anu­lui 2009, sunt mai mari cu 5,2%, po­trivit datelor publicate ieri de BNR. Con­cret, depozitele în lei ale popu­la­ţiei au crescut în noiembrie cu 0,9% faţă de octombrie, la 62,054 miliarde de lei, şi cu 4,7% faţă de noiembrie 2009. Şi depozitele în lei ale firmelor s-au majorat faţă de octombrie cu 4,5%, până la 45,95 miliarde de lei, şi cu 11,6% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Economiile în valută ale populaţiei şi firmelor, exprimate în lei, au crescut în noiembrie cu 1% faţă de luna anterioară, la 64,07 m­i­liar­de de lei, şi cu 1,5% comparativ cu noiembrie 2009.

×
Subiecte în articol: creditare