Preţul benzinei va creşte în continuare cel puţin jumătate de an de acum încolo şi se va stabiliza la niveluri ridicate. Aceasta este concluzia care se desprinde dintr-un raport Erste Group asupra petrolului. Banca austriacă avertizează că preţul actual al petrolului “nu reflectă încă pe deplin tsunami-ul politic din Orientul Mijlociu”.
Erste apreciază că preţul petrolului va ajunge din nou la 150 de dolari pe baril, după care va scădea în a doua jumătate a anului, iar ţiţeiul Brent se va stabiliza la o medie de 124 de dolari în acest an.
“Evenimentele politice care au loc în unele ţări arabe reprezintă cel mai important factor al instabilităţii. Deocamdată, acesta nu se reflectă încă pe deplin în preţuri. Nu cred că situaţia se va stabiliza prea curând”, a declarat Ronald Stoferle, analist în sectorul materiilor prime din Erste Group.
Ieri, ţiţeiul Brent se tranzacţiona pe bursa de la Londra cu 115,3 dolari pe baril. Maximul de 147 dolari a fost atins în vara anului 2008 pentru ca mai apoi să scadă la 36 de dolari o dată cu venirea crizei.
Companiile energetice vor profita
Banca se aşteaptă, astfel, la creşterea profiturilor la companiile din energie. “Sectorul energetic, aflat anul trecut pe primul loc în rândul sectoarelor ciclice cu cele mai scăzute performanţe, ar trebui să fie avantajat clar de această alternare a sectoarelor”, potrivit raportului.
O întrerupere chiar şi de scurtă durată a producţiei de petrol în Libia sau Algeria, ar duce la epuizarea de facto a capacităţilor de rezervă din Arabia Saudită.
Arabia Saudită prezintă cel mai mare risc de declanşare a unei creşteri abrupte a preţului petrolului până la 200 de dolari. Erste apreciază că un preţ care să se menţină mai mult timp la peste 100 de dolari e un pericol clar de sufocare a economiei.
Benzina şi austeritatea vor reaprinde criza
Economiile occidentale vor reintra în criză dacă preţul petrolului va ajunge la 140 de dolari, a declarat Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza. Josef Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, spune şi el că majorarea dobânzii de referinţă a Băncii Centrale Europene (BCE) şi măsurile dure de austeritate ar putea duce Europa la pierderea a 5 ani, aşa cum a păţit Japonia.
Se termină petrolul
„În curând vom atinge rata maximă de extracţie a petrolului pentru petrolul convenţional,” a explicat Stöferle. „Nu există nicio îndoială că discuţiile privind atingerea nivelului maxim de extracţie a petrolului nu vor doar să răspndească panică.” Aproximativ 64 de ţări au atins deja rata sustenabilă maximă de extracţie a petrolului.
Benzina a atins acum două zile pragul maxim de 6 lei pe litru la cele mai scumpe sortimente. petroliştii au scumpit benzina în România de 6 ori de la începutul anului. Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) a declarat acum două zile că petroliştii nu mai au acum scuza deprecierii leului faţă de dolar, deoarece acesta s-a apreciat cu 7% de la începutul anului. Cu toare acestea, carburanţii s-au scumpit de la începutul anului cu circa 5%. Petrom a scumpit anul trecut motorina cu 24% şi benzina cu 20%. Petrom a raportat pentru anul trecut cel mai mare câştig din istoria sa, profitul net crescând de 2,6 ori faţă de 2009 până la 2,19 miliarde lei în vreme ce vânzările au crescut doar cu 16%. Concomitent, potrivit statisticilor OMV, contribuţia Petrom la profitul operaţional al grupului austria a fost de 789 milioane de euro în 2010 faţă de 440 milioane de euro în 2009. Cum veniturile Petrom au fost anul trecut 18,61 miliarde de lei, marja de profit este de 11,5%.
Spre comparaţie, gigantul francez Total a raportat vânzări de 159 miliarde de euro şi un profit net de 10,29 miliarde de euro, marja de profit fiind astfel de 6,47%, faţă de 11,5% la Petrom.
Gazul neconvenţional, noua vedetă
Erste menţionează că atingerea nivelul maxim de extracţie a petrolului va îndrepta atenţia către gazul de şist, şi activităţile de exploatare din Polonia şi Ucraina
Gazele naturale, în special gazul de şist, va deveni combustibilul fosil al viitorului cu cea mai mare rată de creştere, conform analiştilor Erste Group. Deoarece ardereaa acestuia este mai ecologică dect cea a cărbunelui sau petrolului, oferind şi avantaje în ceea ce priveşte limita de emisii CO2.
Dacă acestea ar reprezenta măcar o mică parte din cantităţile estimate în prezent pentru resursele de gaze neconvenţionale din Polonia, atunci aceasta ar deveni un exportator clar de gaz în doar cţiva ani. Producţia comercială ar putea începe deja peste doi sau trei ani, iar volumele considerabile vor fi produse probabil abia peste şapte-zece ani.