Circa 65% dintre români consideră că țara are suficiente resurse energetice regenerabiile, arată un studiu realizat de "România Durabilă".
Este vorba despre Obiectivul de Dezvoltare Durabilă ODD 7 "Energie curată şi la preţuri accesibile", din cadrul Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030.
Totodată, 89% declară că sunt foarte ori destul de mulțumiți de furnizarea energiei electrice. În același timp, locuitorii sunt preocupați de scăderea consumului pentru a diminua cheltuielile. Din acest motiv, 83% folosesc becuri și electrocasnice economice.
65% dintre români consideră că țara noastră are suficiente resurse energetice regenerabile, iar 33% ar prefera să utilizeze energie solară. Tot din rezultatele barometrului rezultă că 63% dintre gospodării sunt locuinţe termoizolate.
România se află pe locul 10 în Europa la consumul de energie verde şi a depăşit cu 5 ani ţinta stabilită de UE pentru 2020 în ceea ce priveşte aportul energiei regenerabile. În același timp, atingerea ţintelor europene privind reducerea emisiilor de carbon cu 55% până în 2030 necesită eforturi la nivel naţional, deoarece sistemul energetic se bazează în mare măsură pe combustibilii fosili.
Barometrul de opinie a fost realizat în cadrul proiectului SIPOCA 613 "România durabilă" - Dezvoltarea cadrului strategic şi instituţional pentru implementarea strategiei naţionale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, implementat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României.