Romgaz a oprit construcția termocentralei de la Iernut din cauza creșterii salariilor în construcții
Construcția termocentralei pe gaze de la Iernut a fost blocată din cauza prevederilor OUG 114/2018 care a majorat salariile din construcţii, ceea ce înseamnă costuri suplimentare pentru Romgaz, după cum a explicat directorul general al companiei, Adrian Volintiru. "Am convocat toţi partenerii din proiect să vedem cum facem să deblocăm situaţia. Ceea ce ne-a impactat au fost prevederile din OUG 114 vizavi de construcţii, pentru că a urmat o instrucţiune, ar fi trebuit să urmeze alta care nu a mai fost dată şi încercăm să deblocăm această poveste", a precizat acesta.
Cu toate astea, producătorul de gaze este hotărât să ducă proiectul până la capăt, motiv pentru care este vorba doar de o întârziere a finalizării proiectului, termenul inițial de punere în funcțiune a termocentralei fiind începutul anului viitor. "Ceea ce este real este că firmele s-au deblocat puţin. Noi am cerut, ca să acceptăm o mărire de tarif în aceste condiţii, o situaţia detaliată pe fiecare contractor şi subcontractor în parte. Ei nu au fost pregătiţi pentru această situaţie. Pe de altă parte, şi ei au dreptate. Nu s-a pus niciodată problema devizului, atâta timp cât este vorba despre un contract la cheie. Atunci am apelat inclusiv la partea de juridic şi la partea de management de proiect, să vedem cum o deblocăm, facem un act adiţional, ca să grăbim lucrurile. Poate să mai existe o întârziere, ceva, dar proiectul trebuie să fie pus în funcţiune", a mai spus Adrian Volintiru.
Însă Romgaz are planuri mari, conducerea societății nu a renunțat la construcția unei alte centrale pe gaze, la Mintia, Deva. "La Minti, avem studiul de prefezabilitate şi acum se lucrează hard la studiul de fezabilitate, care trebuie să fie gata undeva în septembrie-octombrie, şi apoi să dăm drumul la construcţia caietului de sarcini, astfel încât în primul trimestru al anului viitor să avem licitaţia", a susţinut managerul.
Producătorul naţional de gaze, Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi termocentrale lângă cea veche de la Iernut.
AGERPRES

Ştiri din .ro
Schimbări importante în noile contracte de energie electrică. Clienții vor primi acasă un formular
Cum utilizaţi comparatorul de oferte al ANRE
Cine sunt ofertanții prețurilor de chilipir pentru curentul casnic
Bilanțul primilor ani de liberalizare a pieței de energie: 75% dintre clienții Enel au deja contracte concurențiale, potrivite nevoilor acestora
Consiliul Concurenţei se concentrează pe monitorizarea pieţei
O liberalizare ratată: Să se revizuiască, primesc, dar să nu se schimbe nimic

Bunăvoinţa furnizorilor şi false aşteptări pentru clienţi

Ofertele marilor furnizori de energie pentru piaţa concurenţială

Facturile la energie îi curentează mai tare pe estici

Totul despre încheierea contractelor în piaţa concurenţială
Ajutorul pentru energie, până la 70% din venit
Clienții întreabă, Hidroelectrica răspunde
Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă: Discursuri amăgitoare, tarife mai mari, niciun vinovat
Corina Popescu, directorul general al Grupului Electrica: „Suntem mai mult decât un furnizor de energie. Suntem un partener care oferă prețuri stabile și predictibilitate”
