x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Romgaz ridică miza pe piaţa de energie

Romgaz ridică miza pe piaţa de energie

de Giulia Anghel    |    12 Feb 2019   •   11:52
Romgaz ridică miza pe piaţa de energie

Noua centrală a Romgaz de la Iernut este cea mai mare investiție în energie din ultimii 20 de ani și va avea un randament dublu față de cea actuală. Deși lucrările sunt acum în întârziere și există posibilitatea creșterii costurilor, ca urmare a aplicării OUG 114/2018, oficialii Romgaz spun că aceasta va fi gata la timp. Compania vrea să grăbească și demararea construcției termocentralei de la Mintia, să dezvolte capacitatea de explorare a zăcământului de la Caragea și să testeze piața de energie regenerabilă.

CTE Iernut va fi finalizată în februarie 2020, chiar dacă lucrările au fost îngreunate de evenimente neprevăzute. „Apariția unor piloți suplimentari la fundație a generat o întârziere de circa 4 luni, pe care încercăm să o recuperăm. În acest moment construcțiile civile și industriale sunt realizate în proporție de 74%, iar partea tehnică-electrică este undeva la 60%. Centrala veche, încet-încet va ieși din uz. Acum merge cu 400 MW, trei grupuri, unul de 200 MW, două de câte 100 MW. Undeva pe la mijlocul anului 2019, din cauza necesităților de interconectare cu centrala nouă, va ieși din funcțiune și grupul 5, de 200 MW”, a explicat Adrian Volintiru, director general Romgaz. Actuala centrală va trebui închisă cel târziu în iulie 2020 din cauza emisiilor mari de oxizi de azot.

Construcția noi centrale a început în 2016, când Romgaz a încheiat contractul de proiectare, livrare a echipamentelor și execuție a lucrărilor cu o asociere între Duro Felguera Spania și Romelectro România, în urma unei licitații deschise. Centrala va avea o putere instalată de 430 MW și va funcționa cel puțin 30 de ani. Va avea un ciclu combinat gaze/abur și va include patru turbine cu gaz General Electric de tip 6F.03, patru cazane recuperatoare generatoare de abur și două turbine cu abur.

Consumăm gaz și 38% se transformă în energie. Noua termocentrală va avea un randament de 56,42%, ceea ce înseamnă o contribuție la sistemul energetic național de 5%

Angela Bircea, director tehnic Romgaz.

OUG 114/2018 majorează costuri

Investiția se ridică la 269 milioane de euro, fără TVA, 75% din fonduri provenind din bugetul Romgaz, iar 25% reprezintă finanțare nerambursabilă din Planul Național de Investiții. Recenta OUG 114 ar putea modifica sumele investite în acest proiect. „Sperăm că vom găsi soluții împreună cu partenerii noștri de contract, Romgaz, pentru a atenua efectele acestor noi reglementări. OUG 114 și Instrucțiunea 2 privind achizițiile publice. Toate aceste contracte au fost semnate în alte condiții privind salariul minim pe economie și o actualizare este absolut necesară. Avem presiuni în acest moment din partea tuturor subcontractorilor noștri, nu numai în contractul încheiat cu Romgaz, dar și în celelelalte contracte din energie, pentru a actualiza valorile de contract, atât în ceea ce privește manopera, cât și valoarea totală a contractului, incluzând materiale, utilaje”, potrivit lui Dan Georgescu, director general Romelectro.

„Nu se pune problema să renegociem. Noi avem și un procent de cheltuieli suplimentare prevăzute în buget. Ideea este să studiem cât de oportune sunt, și cât de îndreptățite, și atunci vom discuta. Prioritatea este să terminăm termocentrala.

Adrian Volintiru, director general Romgaz.

Investiții pe val la Romgaz

Compania vrea să înceapă lucrările și la centrala de la Mintia-Deva. „Suntem în stadiul de achiziționare a terenului. În momentul când vom avea proprietatea terenului vom putea demara. În mod realist cred că lucrările industriale și civile vor începe în iarna 2020, dacă ne ajută vremea”, ne-a explicat Adrian Volintiru. O altă prioritate pentru societate este dezvoltarea zăcământului de la Caragele, care însumează circa 30 miliarde de metri cubi de gaze și este estimat la 4 miliarde de dolari. „Eu cred că o mărire de capacitate de 1.350.000 de metri cubi pe zi este fezabilă și posibilă”, a precizat Adrian Volintiru.

 

 

Energia regenerabilă, următorul obiectiv

 

Romgaz vrea să se îndrepte și spre piața de energie regenerabilă. „Au apărut câteva firme interesate să lucreze cu noi. Am nevoie de proiecte upgradate. Din 2012 nu s-a mai investit în România în industria regenerabilă. Este interesant de văzut unde este astăzi tehnologia, care este aportul de preț și dacă merită ca și eficiență. Câți scoți vizavi de cât cheltuiești”, a mai precizat directorul general Romgaz.

 

 

×
Subiecte în articol: romgaz