x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Romgaz: România nu va avea probleme cu gazele la iarnă

Romgaz: România nu va avea probleme cu gazele la iarnă

19 Iun 2014   •   16:27
Romgaz: România nu va avea probleme cu gazele la iarnă

Producţia internă a României şi depozitele de înmagazinare, din punct de vedere statistic, pot să acopere cererea de gaze naturale, inclusiv pe timp de iarnă, a declarat ieri, Dumitru Rotar, Directorul general adjunct al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale Romgaz. Declaraţia vine pe fondul deciziei Gazprom de a furniza gaze Ucrainei doar cu plata în avans. România importă gaze ruseşti prin intermediul unei conducte care tranzitează Ucraina. 

"Trebuie să aveţi în vedere că am trecut deja peste două crize, în 2006, când s-au oprit parţial livrările, şi alta în 2009, când s-au oprit total. Trebuie să aveţi în vedere dinamica cererii din Româna şi aceasta a scăzut în ultimii ani, în condiţiile în care producţia celor doi mari producători a rămas constantă. Trebuie să aveţi în vedere că - dacă în 2005 - capacitatea de extracţie din România era undeva la 14 milioane de metri cubi zilnic, acum este de 30 de milioane de metri cubi pe zi. În acest sens, dacă discutăm de statistică, de medii, există posibilitatea unor influenţe minime, dacă discutăm pe termen mediu, peste şase luni de zile. Practic, producţia internă cu depozitele de înmagazinare pot să acopere cererea. Cu precizarea că discutăm despre statistici medii de consum. Sunt medii zilnice pe iarnă", a spus Rotar, într-o conferinţă de presă susţinută la Mediaş.

Acesta a arătat că producţia zilnică de gaz metan este de 30 de milioane de metri cubi, că se extrag din depozite, în medie, 20 - 25 de milioane metri cubi, şi că potenţialul mediu este de 55 de milioane de metri cubi pe zi.

"Acoperă cererea medie dintr-o zi normală de iarnă. În condiţiile în care se înregistrează temperaturi extrem de scăzute este nevoie de luarea unor măsuri speciale. În acest caz, suntem într-o situaţie neobişnuită de criză şi trebuie luate soluţii care să compenseze această situaţie. Soluţii aplicate de toată lumea: soluţii de intreruptibilitate, soluţii de consum pentru anumiţi consumatori industriali mari. Sunt puţine elemente - dacă discutăm de medii statistice zilnice - care să ne îndreptăţească să ne temem. Trebuie să ne pregătim pentru situaţii extreme. Pe lângă aceste operaţiuni este vorba şi despre intensificarea operaţiunilor petroliere de către toţi operatorii din România pentru descoperirea de noi resurse", a mai afirmat Dumitru Rotar.

Directorul general al Romgaz, Virgil Metea, a precizat că, peste noapte, compania nu poate suplimenta capacitatea depozitelor. "Putem să spunem că putem menţine producţia. Asta şi facem şi am fi făcut şi dacă nu era situaţia respectivă. Va trebui să acordăm o atenţie mult mai mare ca această producţie să se menţină şi să rămână în funcţiune (...) Măsuri speciale Romgaz nu va lua, pentru că este o activitate cu flux continuu. Ne desfăşurăm activitatea în condiţii normale. Condiţiile normale sunt îndeplinite. Într-o situaţie de criză - asta însemnând că nu mai avem import sau se diminuează - numai la asta putem să facem referire cu privire la Ucraina. Menţinerea capacităţilor în funcţiune - de producţie şi depozitare - acestea sunt măsurile pe care le luăm la un moment dat şi pe care le pute lua. Alte surse este foarte dificil să spun acum că vom putea accesa', a afirmat Virgil Metea.   (Agerpres)

×