Romgaz şi Petrom vor fi obligate să cumpere gaze la preţ de coş, pentru termocentralele pe le construiesc.
Senatul a adoptat, miercuri, o propunere legislativă pentru modificarea Legii gazelor 351/2004, potrivit căreia titularul de acord petrolier care utilizează gazele naturale pentru activităţi proprii, la toate locurile de consum, la sediul principal, la sediile filialelor, sucursalelor, reprezentanţelor şi ale celorlalte sedii secundare, în derularea tuturor activităţilor, cu excepţia operaţiunilor petroliere şi a consumurilor tehnologice specifice acestora, va fi asimilat consumatorului de gaze naturale.Acum proiectul se afla la Camera Deputatilor, care este decizionala. Potrivit prevederilor actuale ale legii, prin consumator de gaze se înţelege persoana fizică sau firma care cumpără gaze naturale pentru consumul propriu. "Această modificare legislativă nu este îndreptată împotriva unei companii sau a alteia. Dar, atât Petrom, cât şi Romgaz, urmează să producă electricitate în termocentrale pe gaz. În prezent, ambele companii pot folosi gazele pe care le produc în aceste termocentrale, motivând că este consum propriu tehnologic. Dacă se va aproba modificarea legii gazelor, şi Petrom, şi Romgaz vor trebui să cumpere gaze la coş, ca oricine altcineva care produce energie pe bază de gaze naturale", potrivit unor surse din Ministerul Economiei, citate de Mediafax.
Pretul gazelor consumate în România se calculează din preţul gazului intern la care fiecare consumator mai trebuie să plătească si cota de importuri a gazelor importate din Rusia. Pretul gazului intern este de 165 dolari pe mia de metri cubi iar cel de import este de 330 dolari.
Autorul proiectului, deputatul PSD Iulian Iancu, consideră că definiţia actuală a consumatorului de gaze nu mai redă realitatea economică.
"Prin noua definiţie a consumatorului de gaze naturale se asigură un tratament egal pentru persoanele fizice şi juridice care utilizează gazele naturale pentru consum propriu, cât şi pentru titularii de acorduri petroliere care utilizează aceste resurse pentru activităţi proprii", potrivit lui Iancu.
Petrom va inaugura în 2011 o termocentrală pe gaz la Brazi, în vreme ce Romgaz urmează să preia de la ELCEN termocentrala de la Iernut, în contul unor datorii de 405 milioane lei ale producătorului de energie electrică şi termică.