x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rostogolire de datorii la Termoelectrica

Rostogolire de datorii la Termoelectrica

04 Sep 2004   •   00:00
ADRIAN N. IONESCU

Deloc intamplator, Termoelectrica nu a fost inclusa in lista celor cinci mari companii energetice care vor solicita admiterea la cota Bursei de Valori Bucuresti (BVB) in urmatorii doi ani. Asa cum se prezinta acum, bilanturile sale nu o recomanda investitorilor, iar pretul actiunilor sale s-ar prabusi din prima zi de tranzactionare, apreciaza analistii de piata de capital, descurajati de datoriile si pierderile foarte mari ale societatii.

Cu o putere instalata de 9.775 MW, in primele cinci luni ale anului, Termoelectrica a produs peste 20% din totalul energiei electrice livrate in sistem. Anul trecut, ponderea sa a fost de 56,5%.

POLI OPUSI. ING Bank Romania si consortiile Citibank - Deutsche Bank, respectiv Alpha Bank - Calyon - Raiffeisen au fost selectate pentru licitatia organizata in vederea acordarii unui credit de 190 milioane euro. Castigatorul urma sa fie decis nu mult dupa intrarea la tipar a ziarului nostru. Contactati pentru a comenta situatia financiara a companiei, reprezentantii acesteia au refuzat s-o faca, motivand ca negocierile nu le lasa o clipa de ragaz.

Pe de alta parte, a expirat termenul de 20 de zile in care eventualii investitori erau invitati sa-si exprime interesul pentru filiala din Galati a companiei, acum intr-o noua (a treia) oferta, celelalte nefiind deloc onorate. Acestia sunt cei doi poli opusi ai interesului celor care au bani pentru Termoelectrica.

DATORII ISTORICE. Creditul vanat acum este necesar pentru plata unei datorii de 163 milioane euro catre Trezoreria Statului, care a acoperit, la randul sau, la scadenta din iunie, o emisiune de obligatiuni de 150 milioane euro. Aceasta este urgenta cea mai mare, dar datoriile totale inregistrate la 31 decembrie 2003 se ridicau la 49.668 miliarde lei (peste un miliard de euro), potrivit unui raport al administratorilor, citat de Mediafax.

Numai catre banci si numai pana la sfarsitul anului ar trebui platite 10.000 miliarde lei, din cele 20.160 miliarde lei inregistrate la 31 decembrie 2003. Datoriile bancare reprezinta aproape 40% din totalul obligatiilor. Creantele Termoelectrica au fost de 30.210 miliarde lei la sfarsitul anului trecut.

CURATENIA ALTORA. In stadii diferite de rambursare se afla nu mai putin de 16 credite in valuta, obtinute in perioada 1991-2003. "Termoelectrica ar fi profitabila fara datoriile care au ramas in sarcina sa pentru ca entitatile desprinse sa fie «curate»", crede un membru al conducerii.

In 2002 si 2003, 18 centrale termice si electrice au fost transferate autoritatilor locale ca si alte patru filiale din cadrul societatii, care functioneaza ca entitati distincte pe piata de energie. Copiindu-se modelul german, cu alte trei termocentrale s-au creat trei producatori de energie, la Turceni, Rovinari si Craiova, care si-au inclus printre active cele mai bune cariere de lignit din Oltenia, in speranta atragerii de investitii de 6-8 miliarde de euro pana in 2012.

Multe dintre datoriile societatilor desprinse au ramas in sarcina Termoelectrica, pentru ca administratiile locale nu ar fi avut capacitatea de a le plati (cele din Iasi si Suceava o fac, totusi) sau pentru a atrage investitorii.

REZULTATUL. Administratorii companiei recunosc ca aceasta se afla "in imposibilitatea recuperarii unor pierderi acumulate de 16.608 miliarde lei, avand in vedere ca cifra de afaceri realizata in 2003 a fost de 8.309 miliarde lei. Situatia financiara a societatii este deosebit de dificila", se mai arata in raport. Se cauta solutii pentru preluarea de catre stat a pierderilor. "Face parte din pretul platit pentru intarzierea restructurarilor", comenteaza un fost manager de varf din energetica romaneasca.

PRETURI

Pe piata romaneasca, Hidroelectrica produce la un pret reglementat de 11 dolari pe Mwh, iar Nuclearelectrica cu 28,8 dolari pe MWh. Intr-un sezon bun, Hidroelectrica poate scadea pretul la numai 4 dolari, afirma specialistii. Ponderea celor doua companii in primele cinci luni a fost apreciata la 31,2%, respectiv 11% din totalul energiei livrate. Ceilalti producatori de energie electrica au costuri de peste 30 de dolari/MWh. Termoelectrica este "creditata" cu un record de 38 de dolari.

RADIOGRAFIE

Potrivit Ministerului Economiei si Comertului, "in sectorul energetic exista un producator hidro, un producator nuclear, 5 producatori termo importanti si peste 20 producatori in sistem cogenerare, aflati in proprietatea administratiei locale. Li se adauga producatorii independenti si autoproducatorii". In total - 46 de producatori, titulari de licenta, dintre care 7 au fiecare o capacitate instalata de cel putin 5% din totalul national, de 17.945 MW.
×
Subiecte în articol: economic miliarde termoelectrica