x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Roubini anunţă sfârşitul lumii, Buffet profită de preţurile mici şi cumpără masiv acţiuni

Roubini anunţă sfârşitul lumii, Buffet profită de preţurile mici şi cumpără masiv acţiuni

de Daniel Ionaşcu    |    07 Noi 2011   •   11:29
Roubini anunţă sfârşitul lumii, Buffet profită de preţurile mici şi cumpără masiv acţiuni

In timp ce Nouriel Roubini “profeteste' trecerea crizei de la Grecia la Italia, miliardarul Warren Buffett, “guru-ul' pietelor de capital, a profitat de cele mai mari caderi bursiere din 2008 incoace pentru a investi 24 de miliarde de dolari in actiuni ieftine.

Buffett a plusat 23,9 miliarde de dolari in cel de-al treilea trimestru, cel mai mult in ultimii 15 ani, accelerandu-si achizitiile de actiuni dincolo de companiile de bunuri de larg consum si finante si trecand si spre zonele industriale, scrie Bloomberg.

Berkshire a cheltuit 7 miliarde de dolari prin cumpararea de actiuni pe bursa, fata de 3,62 miliarde de dolari in cel de-al doilea trimestru si 834 de milioane de dolari in primul. Buffett, 81 de ani, “a spart pusculita' Berkshire dupa ce retrogradarea ratingului SUA si criza europeana a datoriilor a impins actiunile de pe burse la cea mai proasta performanta din 2008 incoace. Investitiile sale includ cumparaturi de 6,9 miliarde de dolari pe burse, o investitie de 5 miliarde de dolari in Bank of America si achizitia de 9 miliarde de dolari a Lubrizol.

Practic, Buffett pariaza pe revenirea burselor o data cu calmarea crizei datoriilor si o revenire a consumului in timp, ceea ce ar duce la cresterea cotatiilor.

In ce investeste Buffet pe timp de criza? Portofoliul sau clasic cuprinde actiuni la Coca-Cola, cel mai mare producator mondial de sucuri, si banca Wells Fargo, care a iesit surprinzator de puternica din criza. Profitul net al bancii Wells Fargo, a patra ca marime dupa active si prima dupa valoarea de piata, a crescut cu 22% in trimestrul al treilea, de la 3,15 miliarde dolari la 3,84 miliarde de dolari, ca urmare a costurilor mai mici legate de creditele neperformante. Berkshire este cel mai mare investitor la aceste doua companii.

Buffett mai detine cote si la companiile de carduri American Express, MasterCard, gigantul bunurilor personale Procter & Gamble si retailerii Tesco si Dollar General Corp.

Berkshire avea in conturi 34,8 miliarde de dolari, in scadere fata de nivelul de 47,9 miliarde de la 30 iunie.

Care e varianta lui Roubini
“Profetul' crizei, Dr. Doom spune, insa, ca strategia Fondului Monetar International si a Germaniei este urmatoarea: “Mentin Grecia in viata atata timp cat sa salveze Italia si Spania, si cand va fi mai mult decat evident ca austeritatea nu mai poate avea succes, probabil intr-un an, vor lasa Grecia sa intre in faliment'. Speranta, crede Roubini, este ca “pana atunci Spania si Italia sa-si fi revenit'.

El crede ca daca Grecia va intra in faliment, iar Spania si Italia nu se vor redresa, inseamna ca “ zona euro este in mare risc de a se destrama. Iar daca se destrama, atunci toata lumea s-a prajit'.

Vineri Italia a cerut asistenta tehnica a FMI, in vreme ce o parte din parlamentarii puterii ameninta cu rasturnarea guvernului Berlusconi.

×