Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Tărgu-Jiu s-au sesizat cu privire la falimentarea Societăţii de Inchidere şi Conservare a Minelor, care deţine acţiuni la complexurile energetice. Anchetatorii il au in vizor pe Ionel Manţog.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Tărgu-Jiu s-au sesizat cu privire la falimentarea Societăţii de Inchidere şi Conservare a Minelor, care deţine acţiuni la Complexurile Energetice. In centrul atenţiei anchetatorilor se află fostul secretar de stat in Ministerul Economiei şi Comerţului, Ionel Manţog.
Direcţia Naţională Anticorupţie Tărgu-Jiu a intocmit un act de autosesizare in cazul falimentării societăţii de Inchidere şi Conservare a Minelor şi a modului in care o firmă de lichidare judiciară este pe punctul de a controla acţiunile Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni şi Craiova. DNA a dispus cercetarea tuturor faptelor publicate in presă. Procurorii nu au precizat cu exactitate care sunt persoanele impotriva cărora se indreaptă verificările, spunănd insă că, o dată ce va fi incepută urmărirea penală in dosar, vor fi indicate şi persoanele. Surse judiciare au declarat că fostul secretar de stat Ionel Manţog este pionul principal al acestei anchete.
AFACEREA. Jurnalul Naţional a prezentat pe larg modalitatea prin care o firmă de lichidare judiciară din Craiova, despre care se spune că ar avea in spate membri marcanţi ai Partidului Democrat, incearcă să pună măna pe acţiunile Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni şi Craiova. Fără ca statul să scoată la privatizare cele trei complexuri energetice, BNP Consult va intra in posesia acţiunilor energetice. Accesul este asigurat prin intermediul societăţii de Inchidere şi Conservare a Minelor (ICM), care deţine acţiuni la complexuri. Odată declanşată procedura de faliment a ICM, lichidatorul judiciar care administrează acţiunile BNP Consult şi-a netezit drumul către acţiunile complexurilor energetice.
TERTIPURI. "Băieţii deştepţi" puseseră ochii pe complexurile energetice cu mult inainte ca BNP Consult să ajungă să administreze falimentul ICM. Fostul secretar de stat in MEC Ionel Manţog, pe atunci in funcţie, a cerut reorganizarea judiciară a societăţii fără ca vreun creditor să o ceară. Acesta era primul pas in declanşarea procedurii de faliment. Acţiunea lui Manţog nu a fost inţeleasă de nimeni, şi tocmai de aceea acesta se află acum in atenţia anchetatorilor. Nimeni nu-şi explică de ce Ionel Manţog, in calitate de reprezentant al ministerului, a cerut reorganizarea societăţii unde chiar ministerul era acţionar.
De cănd afacerea firmei de lichidare cu Complexurile Energetice a ieşit la iveală, toate instituţiile statului s-au isterizat. După ce DNA s-a autosesizat din presă, la instituţia de anchetă au inceput să curgă sesizările. Fostul director al Societăţii de Inchidere şi Conservare a Minelor Adrian Zamfirescu spune că a informat toate structurile statului, mai puţin pe anchetatori: "Probabil că acele sesizări ale mele către Ministerul Economiei şi Finanţelor, AVAS, ANAF au ajuns acum la DNA", a explicat Zamfirescu.
REACŢIE. Ionel Manţog a aflat şi el despre această anchetă de la jurnalişti: "Treaba DNA-ului că a inceput cercetarea, oricum a făcut multe cercetări⦠pănă la urmă e bine că s-au inceput şi de aici Dumnezeu cu mila", a declarat fostul demnitar.
Decizie la tribunal
Soarta Complexurilor energetice va fi decisă in curănd. Judecătorii Curţii de Apel Galaţi au luat miercuri in pronunţare dosarul falimentului Societăţii de Inchidere şi Conservare a Minelor, insă au amănat decizia cu o săptămănă. Astfel, la 6 septembrie 2007 va fi pronunţată hotărărea in această privinţă. Decizia este una extrem de importanţă, avănd in vedere că este definitivă şi irevocabilă, iar firma de lichidare poate administra apoi acţiunile Complexurilor Energetice, Rovinari, Turceni şi Craiova.Liberalii au acuzat că in spatele acestei afaceri s-ar afla democraţii, iar creierul a fost Radu Berceanu. De fiecare dată cănd a fost acuzat, Berceanu a precizat că nu are nici o legătură cu ceea ce s-a intămplat in Gorj.
Citește pe Antena3.ro