Rusia analizeaza oportunitatea de a ataca legal regulile celui de-al treilea pachet din energie adoptat de Uniunea Europeana, a declarat azi ministrul rus al Energiei Sergei Shmatko, citat de Ria Novosti.
Deoarece europenii sustin separarea productiei de transportul gazelor, Gazprom, un conglomerat integrat vertical, este in pericol sa nu mai poata opera in Uniunea Europeana daca nu se conformeaza regulilor. Separarea si realizarea unui mecanism bursier pentru stabilirea pretului gazelor ar duce la o ieftinire puternica a acestora fata de situatia actuala.
Shmatko spune ca prin acordul dintre Rusia si Europa se stipuleaza mentinerea conditiilor economice actuale pentru companiile ruse care opereaza in UE. "Am incheiat anterior un acord cu Europa, care stipuleaza ca toate conditiile de munca pentru companii sa nu se inrautateasca, in vreme ce al Treilea Pachet de Energie a fost adoptat mai tarziu', a spus ministrul.
"Acum cautam oportunitati legale de a folosi acea intelegere si in cazul in care vom gasi una, vom ataca (regulile -nr)', a mai completat el.
Shmatko a mai spus ca europenii au reactionat pozitiv la ideea Rusiei de a considera gazoductele care aduc gaz drept o extensie a sistemului rus de conducte; totusi Uniunea Europeana nu a vrut sa adopte asta intr-un acord interguvernamental separat.
"Am sugerat ca sa fie inclus intr-un acord interguvernamental separat, dar nu a fost inteles de Uniunea Europeana. Ei s-au oferit sa o includa intr-un nou acord-cadru intre Rusia si Uniunea Europeana dintre Rusia si UE, ceea ce inseamna alti 2-3 ani de nogocieri. Am fost dezamagiti de aceasta pozitie', a mai spus oficialul rus.
Gazprom, in pericol
Al Treilea Pachet pentru pietele de Electricitate si Gaze a fost adoptat in 2009. Tinteste separarea productiei si furnizarii de retelele de transport, facilitarea comertului interfrontalier de energie, agentii nationale de reglementare mult mai eficiente, promoveaza colaborarea dintre state, transparenta mai mare pe piete si cresterea solidaritatii in tarile UE.
Cel mai important pentru rusi este ca impune ca firmele ruse care opereaza in UE sa se supuna separarii intre productie si transport, ceea ce inseamna ca monopolul Gazprom ar trebui spart in doua: o bucata care sa controleze productia si vastele zacaminte siberiene si inca una care sa administreze reteaua de transport, pe modelul Transneft, care opereaza reteaua de transport pentru titei. Premierul rus Vlamidir Putin declara in luna octombrie intr-un interviu televizat ca acest pachet legislativ este gandit special sa reduca pretul gazelor importate de UE din Rusia.
Putin caracteriza atunci pachetul legislativ drept un "ordin unilateral' care incearca "sa reduca pretul gazelor pentru a distruge formula de pret care depinde de petrol'.
Pretul gazelor, subiect fierbinte la nivel european
Contractele pe termen lung in domeniul gazelor au fost un subiect fierbinte intre Gazprom si partenerii sai europeni, in particular E.ON si RWE care vor un mecanism prin care sa se formeze un pret spot, ca pe bursa. In iulie, Gazprom a facut concesii catre grupul energetic Edison din Italia, care daduse in judecata gigantul rus. Ulterior, italienii au lasat balta procesul. Gazprom vrea contracte pe termen lung si formule de pret. Diferenta intre formula bazata pe pretul petrolului si cea bazata pe cerere este ca acum petrolul e aproape de 100 de dolari pe baril in vreme ce consumul industrial de gaz a scazut in Europa.