x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rusia ridică embargoul la exporturile de motorină și acordă subvenții rafinăriilor

Rusia ridică embargoul la exporturile de motorină și acordă subvenții rafinăriilor

de Redacția Jurnalul    |    06 Oct 2023   •   19:45
Rusia ridică embargoul la exporturile de motorină și acordă subvenții rafinăriilor

Rusia a renunțat la majoritatea restricțiilor privind exporturile de motorină, potrivit Reuters.

Autoritățile de la Moscova au dat liber livrărilor de motorină prin conducte petroliere spre porturi. Însă rămân valabile cele pentru benzină. 

"Guvernul a ridicat restricţiile la exporturile de motorină livrată către porturi prin conducte, cu condiţia ca producătorul să livreze pe piaţa internă cel puţin 50% din producţia sa de motorină", a transmis guvernul. 

Interdicțiile au fost impuse la 21 septembrie 2023 și au dus la creșterea prețurilor la nivel global. 

Totodată, autoritățile ruse au majorat accizele la exporturile de carburanţi pentru dealerii care nu sunt și producători, de la 20.000 la 50.000 de ruble (495 de dolari)/tonă, şi a reintrodus subvenţiile pentru rafinării de  la 1 octombrie.

"Guvernul vrea să contracareze încercările revânzătorilor de a achiziţiona carburanţi în avans pentru a-i exporta ulterior, după ridicarea restricţiilor", a anunțat Executivul. 

Rusia este cel mai mare exportator de carburanți din lume, cu livrări de circa 4,8 milioane de tone de benzină și 35 de milioane de tone de motorină în 2022, din care 75% prin conductele petroliere. 
După invazia în Ucraina, UE a interzis importurile de carburanți din Rusia, astfel că Moscova s-a îndreptat spre Turcia, Brazilia, o parte d in Africa și Golful  Persic. 

 

×