x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rusia vrea un "cal troian" în sistemul european de gaze.

Rusia vrea un "cal troian" în sistemul european de gaze.

de Daniel Ionaşcu    |    24 Mai 2011   •   12:55

Rusii apeleaza la un siretlic pentru a putea domina in continuare piata europeana a gazelor si a evita legislatia europeana.

Rusia va sugera Uniunii Europene sa considere gazoductul South Stream drept o continuare a conductelor rusesti, ceea ce va permite rusilor sa interzica accesul altor companii interesate sa transporte gaze prin acesta, a declarat Sergei Shmatko, ministrul rus al Energiei, citat de Ria Novosti.

“Noi cream mari conducte trans-frontaliere dar nu putem semna contracte pe termen lung desi europenii insisi nu sunt impotriva unor acorduri pe termen lung. Noi propunem ca UE sa considere South Stream drept o continuare a sistemului nostru de conducte trans-frontaliere sI sa interzica accesul tertilor la el', a spus Shmatko.

El a mai amintit ca proiectul South Stream va fi prezentat la Bruxelles maine. Rusia planuieste lansarea gazoductului de 21,5 miliarde de dolari, care va transporta din 2015 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an pe sub Marea Neagra.

Al treilea pachet european de reglementari in domeniul energetic, care a intrat in vigoare la 3 martie, prevede separarea furnizarii de de gaze naturale de operatiunile de transport sI necesita asigurarea accesului tertilor la retelele de transport.

Rusii vor tratament privilegiat

Or, exact asta incearca rusii sa evite. Gigantul rus Gazprom, care furnizeaza Europei un sfert din consum, are sI operatiuni de extractie sI pompare sI se opune viguros pachetului pentru ca nu va mai putea controla partea de transport. UE cere separarea transportului de operatiunile de distributie, furnizare sI extractie, exact pentru a asigura accesul tertilor, mentionand ca pe fondul concurentei crescande preturile ar scadea.

Gazprom argumenteaza, in schimb, ca pachetul legislativ de depriva sistemul de transport al gazelor de investitii.

Gazprom, arma energetica

Mai multi lideri Occidentali au condamnat de-a lungul timpului Rusia sI Gazprom pentru ca 'santajeaza' tari sI companii pentru a obtine influenta politica. De-a lungul timpului, Gazprom a oprit de mai multe ori furnizarea catre statele cu care avea divergente, adevarate “razboaie ale gazului'. Astfel de cazuri s-au intamplat in 2006 si 2009 cu Ucraina, pe atunci condusa de lideri pro-occidentali. Sistarea furnizarii a afectat timp de trei saptamani consumatorii europeni, precum cei din Bulgaria si Slovacia, care sunt aproape total dependente de gazul rus.

×
Subiecte în articol: gazprom conducte gaze naturale