x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rusii dicteaza preturile

Rusii dicteaza preturile

09 Mar 2004   •   00:00

Mihai Berinde (foto), noul presedinte al Consiliului Concurentei a declarat imediat dupa instalarea in functie ca institutia pe care o conduce va analiza cu maxima exigenta incalcarile regulilor de piata.

Impunerea unor preturi de monopol de catre fabricantii unici va fi sanctionata ca o abatere grava de la Legea Concurentei. Jurnalul National sesizeaza Consiliului Concurentei un asemenea caz evident. Combinatul de Oteluri Speciale Targoviste(COST) este acuzat de compania romanoamericana PCC Sterom de abuz si incalcarea Legii concurentei.
CATALIN BUDESCU

Reprezentantii uzinei PCC Sterom sustin ca societatea pe care o conduc se afla la un pas de un faliment intentionat, datorat pozitiei de monopol pe care Cost Targoviste o are pe piata romaneasca pentru o gama larga de oteluri. Aceasta situatie nu este una singulara (datorita relatiei comerciale cu COST), in aceeasi situatie fiind majoritatea producatorilor de rulmenti din Romania, dupa cum declara si cei din conducerea Federatiei Patronale din Industria Constructoare de Masini. Tudor Constantin, vicepresedintele companiei, considera ca "incepand de anul trecut, PCC Sterom a devenit victima unui abuz de pozitie dominanta din partea COST (Legea concurentei art.6, litera a,d,g) datorita impunerii unor contracte continand prevederi ilegale si refuzul oricaror negocieri fata de preturi, conditii si termene de livrare". De asemenea, acesta declara ca cei de la COST "conditioneaza livrarile de laminate prin incheierea unor contracte dezavantajoase pentru companie si, nu in ultimul rand, recurg la cresteri de preturi de circa 33% in numai trei saptamani, fara nici o legatura cu realitatea economica ".

Prevederi contractuale

In decembrie 2003 COST a trimis catre PCC Sterom contractul corespunzator anului 2004. Acest contract, conform reprezentantilor Sterom, cuprinde o serie de prevederi "de-a dreptul ilegale" cum ar fi: "clauza de penalitati sau daune-interese se aplica doar cumparatorului (adica PCC Sterom), nu si furnizorului, iar livrarile sunt conditionate de returnarea catre COST a minimum 15% "deseuri feroase". Situatia este considerata inacceptabila de catre Tudor Constantin, in conditiile in care procesul tehnologic al uzinei nu genereaza mai mult de 2% deseuri. De asemenea preturile de furnizare sunt stabilite in mod unilateral doar de COST in momentul livrarii".

Cresteri de preturi

Vicepresedintele PCC Sterom sustine ca "pe data de 8 ianuarie, anul curent, COST a trimis un addendum corespunzator livrarilor din luna februarie, cu preturile rezultate dupa ultima crestere (noiembrie 2003). Astfel, pe 29 ianuarie 2004, cu doua zile inainte de inceperea livrarilor aferente lunii februarie, COST a trimis o modificare la addendum prin care PCC Sterom era instiintata de o crestere de preturi cu 10% operabila de la 1 februarie. O saptamana mai tarziu, pe 6 februarie 2004, a fost trimisa inca o modificare, corespunzator unei cresteri de preturi cu inca 10% pentru livrarile din februarie. In fine, pe 17 februarie, PCC Sterom primeste o somatie conform careia preturile otelurilor livrate de COST vor creste de la 1 martie cu inca 10%. Conform PCC "intre timp, COST refuza sa livreze materialele aferente lunii februarie ".

Consecinte

Daca livrarile de materii prime de la COST nu sunt reluate, fabrica de prajini de foraj PCC Sterom risca sa fie inchisa in perioada imediat urmatoare. Inchiderea uzinei va duce la concedierea a 200 de angajati si pierderea unui contract de export pe cinci ani destinat pietei americane in valoare de peste 35 milioane de dolari. Tudor Constantin subliniaza faptul ca "Romania va pierde, la randul ei, capacitatea de a mai produce oteluri speciale si va duce la imposibilitatea reluarii productiei de oteluri speciale in viitor prin faptul ca alocarea cotelor de productie in UE se va face pe baza unui algoritm care ia in calcul productia din anii premergatori integrarii. Nu in ultimul rand, otelurile speciale vor fi importate, iar printre principalii beneficiari urmeaza sa fie (si) combinatele metalurgice rusesti care au aceiasi actionari ca si COST Targoviste"

Rusii au luat COST cu 60 milioane $

La COST, doar tacere Pentru a putea lamuri aspectele semnalate de compania PCC Sterom, la data de 4 martie 2004 conducerea Cost Targoviste a fost contactata telefonic. Patronatul rus a omis sa raspunda intrebarilor noastre, chiar daca ulterior a primit si o solicitare scrisa. Conducerea COST Targoviste nu a avut nici un punct de vedere despre elementele semnalate in articol.

×
Subiecte în articol: economic februarie cost sterom