x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rusii si indienii stapanesc otelul

Rusii si indienii stapanesc otelul

25 Feb 2004   •   00:00

Industria siderurgica a ajuns la 14 ani de la Revolutia din decembrie sa fie impartita intre interesele rusesti si cele anglo-indiene. Dupa 14 ani de capitalism, rusii au ajuns sa detina nu mai putin de cinci uzine metalurgice.

Pe rand, capitalul rusesc a intrat in Industria Sarmei din Campia Turzii, Republica SA Bucuresti, Artrom Slatina, Combinatul de Oteluri Speciale Targoviste si Combinatul Siderurgic Resita. Desi numeroase, investitiile rusesti nu sunt mari, cumpararea uzinelor romanesti fiind mai degraba o modalitate de-a patrunde mai usor pe piata Uniunii Europene.

Singurul care a tinut piept ofensivei intereselor economice rusesti in Romania a fost si este numarul doi din lume in industria siderurgica, grupul anglo-indian LNM. Acesta a preferat sa cumpere cele mai mari si importante centre siderurgice si a reusit sa le aduca pe linia de plutire de la pierderi de milioane de dolari.

Cea mai mare privatizare
Combinatul Sidex Galati, cel mai mare producator de placi de metal din Europa de Est, a fost vandut la sfarsitul anului 2001 catre compania anglo-indiana LNM pentru aproximativ 500 milioane de dolari. Afacerea a inclus plata cash a 60-70 milioane de dolari, societatea asigurand 100 de milioane din capitalul social si investitii de 351 milioane de dolari in urmatorii 10 ani. Sidex avea datorii de 900 milioane de dolari mai ales catre institutii de stat. Combinatul galatean aducea in momentul privatizarii circa 4% din PIB si sustinea aproape 600.000 de locuri de munca. Guvernarile succesive au fost impotriva trecerii ei in proprietate privata din frica unei instabilitati sociale. Inainte de 1989, combinatul avea 45.000 de angajati. Aproape la fel au stat lucrurile si in cazul Tepro Iasi, care a reusit sa redreseze dupa trecerea efemera a investitoriilor cehi. Fabrica de tevi din Iasi a devenit profitabila, rezultatele financiare pentru acest an fiind prognozate ca foarte incurajatoare de oficialii grupului LNM.

Petrotub, a treia pe lista
La sfarsitul acestui an, Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) a semnat documentele care au perfectat transferul dreptului de proprietate pentru uzina Petrotub Roman, catre grupul siderurgic LNM Holdings NV din Antilele Olandeze. Petrotub a fost achizitionat de catre LNM Group la sfarsitul anului trecut, investitorul asumandu-si datoriile comerciale ale uzinei, precum si un plan de investitii pentru modernizarea societatii. Inaintea privatizarii, societatea inregistra pierderi totale de 8 milioane de dolari si datorii de circa 84 milioane dolari. La pachet cu Petrotub, LNM a cumparat si Siderurgica Hunedoara, care va produce anul acesta aproximativ 300.000 de tone de otel lichid. Anul trecut, pierderea inregistrata lunar de Siderurgica numai din activitatea productiva era de aproximativ 3 milioane de dolari, adica 100.000 de dolari pe zi.

Resita, data pe un euro
Rusii au fost cei care au dat tonul privatizarilor pe un euro. Combinatul Siderurgic Resita a ajuns in proprietatea companiei rusesti TMK la acest pret simbolic. Totalul efortului asumat de cumparator este de aproximativ 25 de milioane de euro, din care valoarea totala a tranzactiei (investitii tehnologice, investitii de mediu, capital de lucru) s-a ridicat la 14,8 milioane de euro. Noul proprietar si-a asumat datorii comerciale in valoare de 10 milioane de euro. La semnarea contractului, conform APAPS, CSR inregistra datorii de 50 milioane de dolari si pierderi la fel de mari. Aproximativ 40 milioane de dolari pe care combinatul siderurgic ii datora la bugetul statului au fost stersi de Executiv printr-o lege speciala. Prima investitie a rusilor de la TMK in Romania a fost uzina Artrom Slatina. Aceasta a fost privatizata in anul 1999, pachetul majoritar de actiuni fiind vandut unei companii din Austria (Staro). Artrom avea datorii de circa 30 milioane de dolari. In anul 2002, firma Sinara Handel care face parte din grupul TMK a intrat intr-un parteneriat cu Artrom, preluand treptat de la AVAB intreaga datorie de 30 milioane de dolari. Grupul TMK prin Sinara a cumparat de la Staro in septembrie 2002 pachetul majoritar de actiuni si a preluat indeplinirea tuturor obligatiilor din contractul de privatizare. Exportul uzinei reprezinta astazi circa 80% din totalul productiei. Profitul inregistrat la sfarsitul anului 2002 de societatea din Slatina a fost de trei miliarde de lei.



Numarul salariatilor a scazut dramatic
Romania producea in 1989 peste 15 milioane tone de otel pe an. La 11 ani distanta, productia nationala a scazut la un nivel de doar 4,5 milioane de tone. In siderurgie mai lucreaza acum in jur de 60.000-70.000 de salariati, in comparatie cu 200.000 de angajati cati erau in 1990. Guvernul estimeaza ca pana in 2005 vom produce 6,5 milioane de tone de otel pe an, iar in 2010, productia preconizata va ajunge la 7,2 milioane de tone. In prezent, piata interna absoarbe 45% din productie, restul fiind exportat in principal in Canada si Statele Unite ale Americii.

×
Subiecte în articol: economic milioane dolari combinatul