Sindicaliştii din cadrul Hidroelectrica strâng semnături pentru declanşarea grevei iar începând de azi vor picheta săptămânal, alături de alţi energeticieni, sediile societăţii şi Ministerului Economiei, cerând finalizarea negocierilor anuale referitoare la salarii şi condiţii de muncă, potrivit unui comunicat al Federaţiei „Univers”.
Aceasta mai cere şi internalizarea societăţilor de servicii energetice, Hidroserv în cadrul Hidroelectrica pentru reducerea costurilor şi îmbunătăţirea calităţii activităţilor de întreţinere şi mentenanţă. De asemenea, sindicaliştii sunt împotriva includerii Hidroelectrica şi Hidroserv în cele două companii naţionale integrate pe care Ministerul Economiei vrea să le înfiinţeze.
Federaţia a declanşat şi procesul de strângere de semnături pentru organizarea grevei de avertisment şi a grevei propriu-zise, se mai arată în comunicat.
Internalizare pentru eficientizare
Recent, „Univers” a mai solicitat internalizarea serviciilor de mentenanţa desfăşurate de SMART în cadrul Transelectrica, şi a Electrica Serv în cadrul Electrica. Pentru filialele Electrica Serv care activează în zonele unde distribuţiile Electrica au fost privatizate, sindicaliştii solicită organizarea acestora în societăţi.
Membrii Federaţiei „Univers” s-au declarat nemulţumiţi sunt nemulţumiţi de lipsa de implicare a Ministerului Economiei în urmărirea asigurării calităţii serviciului public de transport şi distribuţie de către operatorii din sistem, fapt care aduce „prejudicii grave” salariaţilor şi consumatorilor de energie electrică.
Ţeapa electricienilor
O altă cerere este vânzarea către salariaţi, membri Consiliului de Administraţie şi pensionari proveniţi din SC Electrica SA şi filialele sale a pachetului de până la 10 la sută din acţiuni de la SC Electrica SA din societăţile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, privatizate cu grupurile CEZ, ENEL, E.ON. Recent, Adriean Videanu, ministrul Economiei spunea că termenul până la care salariaţii de la CEZ puteau cumpăra acţiunile a expirat iar parlamentul nu a extins dreptul deşi în legislaţia privatizării această prevedere apare negru pe alb. Astfel, angajaţii au rămas păgubiţi cu 18-20 de milioane de euro. |n schimb, Fondul Proprietatea şi-a vândut participaţiile scoţând un profit frumos de pe urma participaţiilor. De asemenea, Guvernul a mandatat Electrica să îşi vândă participaţiile de 18,9% din CEZ Distribuţie şi CEZ Vânzare pentru 145,3 milioane de euro.
Reorganizarea sectorului scoate oamenii în stradă
Reprezentanţii Ministerului Economiei au aprobat, vineri, în adunările generale ale acţionarilor, fuziunea complexurilor energetice din Oltenia cu SNLO, Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, în vederea înfiinţării uneia dintre cele două societăţi energetice naţionale.
Hidroelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Economiei.
Citește pe Antena3.ro