x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Salariile bugetarilor se majorează începând cu luna iunie. Guvernul nu a decis încă procentul

Salariile bugetarilor se majorează începând cu luna iunie. Guvernul nu a decis încă procentul

12 Mar 2012   •   08:44
Salariile bugetarilor se majorează începând cu luna iunie. Guvernul nu a decis încă procentul

Deputatul PDL, Mircea Toader, a declarat ca liderii coalitiei au decis ca salariile bugetarilor sa fie majorate incepand cu luna iunie, urmand ca Guvernul sa analizeze procentul cu care se va face majorarea. Toader a precizat ca Executivul urmeaza sa calculeze si sa gaseasca solutii pentru majorarea salariilor.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, sustine ca in sedinta de astazi a coalitiei nu au fost discutate detalii sau termene privind majorarea salariilor bugetarilor, dar ca reprezentantii partidelor din coalitie sustin o astfel de majorare.

Kelemen a declarat ca inainte de a se decide ceva legat de cresterea salariilor bugetarilor trebuie sa se astepte pana la sfarsitul lunii martie, pentru a se vedea veniturile din primul trimestru al acestui an.

"In sedinta de luni a coalitiei nu am discutat detalii, amanunte sau termene in ceea ce priveste majorarea salariilor bugetarilor, dar toata lumea a spus ca sustine o astfel de majorare. Nu am discutat nici procente. Trebuie sa vedem dupa 30 martie, in functie de veniturile din primul trimestru, altceva nu am discutat, nu am intrat in detalii", a spus Kelemen Hunor, citat de Mediafax.

Presedintele Traian Basescu a afirmat, duminica, intr-o emisiune TV, ca declaratia privind revenirea salariilor la nivelul anterior taierilor nu a fost facuta din populism, ci pentru ca s-au indeplinit conditiile stabilite. Basescu a prezentat si argumente in sprijinul revenirii la nivelul salarial anterior.

Seful statului a spus ca, potrivit datelor Ministerului Finantelor, numarul salariatilor in sectorul public era, in aprilie 2009, de 1.396.129, iar in ianuarie anul acesta de 1.196.067. El a mai explicat ca, in 2009, "anvelopa salariala, totalul salariilor era 9,6 din PIB, iar obiectivul pentru 2014 era sa ajungem la 7% din PIB".

"Am atins 7%, de fapt, cu acuratete 6,94%, la sfarsitul anului trecut. Deci conditiile de revenire s-au indeplinit la 31 decembrie. In numele prudentei, si Guvernul Boc si Guvernul Ungureanu au zis: «Discutam dupa primul trimestru, sa vedem ce se intampla». Dar parametrii conveniti cu fondul s-au atins", a spus presedintele.

"Ca sef al statului, eu nu pot sa mint ca nu s-au indeplinit conditiile de revenire a salariilor. Si eu cred ca niciun guvernant nu isi permite", a continuat Basescu. Totodata, el a subliniat ca nu a luat decizia revenirii la salariile anterioare pentru bugetari, ci doar a cerut Parlamentului si Guvernului sa analizeze posibilitatea revenirii acestora la nivelul anterior.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, in Parlament, ca puterea are datoria de a gasi solutii ca in jurul datei de 1 iunie sa fie "reintregite" salariile bugetarilor.

Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au primit anul trecut o majorare salariala cu 15%, iar pentru refacerea completa a veniturilor initiale ar urma sa mai beneficieze de o crestere cu circa 16%.


×