x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Salariile, date înapoi cu linguriţa

Salariile, date înapoi cu linguriţa

de Daniel Ionaşcu    |    01 Aug 2011   •   21:00
Salariile, date înapoi cu linguriţa

Autoritatile romane vor prea multe si pot prea putine. Fondul Monetar International (FMI) a cerut ieri au­to­ri­tatilor sa se hotarasca ce doresc mai mult: cresterea salariilor, investitii sau reducerea contributiilor de asi­gu­rari sociale (CAS) pentru firme.

Executivul considera ca are destui bani pentru cresterea salariilor pentru bugetari, insa o majorare ar trebui operata numai dupa ce se va face o noua reducere a angajatilor din spatiul public, a declarat ieri Jeffrey Franks (foto), seful misiunii FMI din Romania.

"Guvernul va lua o decizie referi­tor la cat de mare va fi cresterea (sa­lariilor – n.r.) sau momentul in care va fi adoptata. Nu ar fi intelept nici din partea mea, nici din partea lor sa spunem in acest moment care va fi decizia. Din punctul lor de vedere (al Guvernului – n.r.) exista spatiu pentru cresterea salariilor, dar trebuie sa asteptam pana la acel moment pentru a fi siguri. Cresterea salariilor poate avea loc doar daca exista un numar satisfacator de angajati in sistemul bugetar. Exista inca o supraangajare in sectorul public", a spus Franks in conferinta de prezentare a concluziilor vizitei.

El a indicat ca rationalizarea cheltuielilor si reducerea numarului de angajati au dus la mentinerea cheltu­ie­lilor si ca acest lucru ar trebui continuat. Strategia fiscal-bugetara pentru 2012-2014 arata ca numarul de posturi din sectorul public va trebui redus pana anul viitor la 1,24 mili­oa­ne de angajati. Premierul Emil Boc anunta in decembrie 2010 ca s-a atins deja palierul de 1,27 milioane de sa­lariati, ceea ce inseamna o reducere su­plimentara de 30.000 de posturi.

Tot Franks a cerut Executivului sa se hotarasca exact unde sa di­rec­ti­o­neze banii, sa aleaga intre cresterea sa­la­riilor bugetarilor, mai multi bani pen­tru investitii sau reducerea CAS, pen­tru ca oricare masura le va limita pe celelalte. "Am discutat despre re­ducerea CAS in cadrul acestei misi­uni, dar, dupa cum am mai spus, Gu­ver­nul trebuie sa decida care sunt pri­­o­ritatile: salarii, investitii sau taieri de taxe. Trebuie sa existe un echilibru. Daca se va opera una dintre aceste ma­­suri, atunci va exista mai putin spa­­tiu pentru celelalte, astfel ca Exe­cut­ivul trebuie sa decida care este prioritatea numarul unu", a spus Franks. Reprezentantul FMI a mai spus si ca autoritatile romane s-au angajat ca 15 companii de stat sa aiba mana­geri privati. Nuclearelectrica, Hidroelectrica, CFR Marfa, CFR Calatori si CFR Infrastructura se numara printre cele 15 companii de stat care vor avea manageri privati, iar la unele dintre ele vor fi inlocuiti si membrii CA, a declarat pentru Mediafax Jeffrey Franks, seful misiunii FMI. Surse guvernamentale au declarat ca Minis­terul Economiei a propus FMI ca Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Compania Nationala a Huilei, Oltchim si Hidroelectrica sa figureze printre companiile care vor avea management privat.

Legat tot de companii, o alta pro­vo­care o reprezinta in continuare eli­mi­narea arieratelor. "Acest exer­ci­tiu a aratat ca numai la in­treprinderi­le de stat nivelul ariera­te­­lor in­su­mea­za peste 20 miliarde de lei. Aceste fac­turi neplatite reprezinta o frana ma­­jora in calea cresterii", a adaugat Franks.

In privinta inflatiei, Franks a spus ca aceasta a inceput sa scada in ultima perioada pe fondul recoltelor bu­ne, dar ca este posibil sa incheie anul la un nivel mai mare decat tinta de 5% a BNR.

Executivul va aloca la rectificarea bu­getara bani pentru plata arie­ra­te­lor din sanatate, a declarat ieri si Gheorghe Ialomitianu, mi­nistrul Fi­nan­telor Publice. Presedintele Traian Basescu a insistat du­mi­ni­ca, dupa in­talnirea cu delegatia co­mu­na a FMI, CE si BM, ca Guvernul nu se poa­te "gandi in mod serios" la ma­ri­rea bugetului pentru sanatate pa­na cand nu vor fi puse sub control cheltuielile din acest domeniu, desi in prezent este subfinantat.

Ping-pong politic cu majorarea bugetarilor
Salariile bugetarilor au devenit ieri motiv de balbaiala pentru liderii Coalitiei. Dupa ce duminica seara presedintele Traian Basescu se arata "revoltat" de politicenii populisti care au inceput sa promita bunastare pentru tot poporul, ziua de luni a debutat cu un anunt-bomba venit din partea liderului grupului parlamentar al minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, potrivit caruia salariile bugetarilor se vor majora cu 5% incepand cu luna octombrie. Pambuccian a facut aceasta de­cla­ra­tie la finalul sedintei saptamanale a Coalitiei de guvernamant, dar a fost urmata de un sir intreg de negari din partea pedelistilor.

"S-a discutat despre un procent de majorare a salariilor de 5%, dar ra­mane sa mai discutam procentul cu care se vor majora. Sa vedem daca este o masura sustenabila", a sustinut Pambuccian. "S-a discutat posibilitatea asta. Au existat doua pareri: sa mergem cu maririle din luna ianua­rie sau, daca economia va reactiona corect, sa o facem din trimestrul pa­tru", a explicat Pambuccian, citat de Realitatea TV. Si deputatul UNPR Eugen Nicolicea a confirmat discutia din Coalitie, declarand si el ca a fost invocat termenul de 1 octombrie.

In schimb, purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat ca in coalitie "nu s-a discutat subiectul cresterii salariilor". "Nimeni nu are in intentie ca de la 1 octombrie sa exis­te o crestere a salariilor. Nimeni din coalitie nu a dat semne de slabiciune populista", a mai spus Voinescu. Mai mult, el a sustinut ca liderul de­pu­ta­tilor minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a avut o dis­cutie cu premierul Emil Boc, pe care l-a asigu­rat ca nu a spus ca s-a decis in coalitie majorarea salariilor de la 1 oc­tom­brie. "Varujan Pambuccian l-a asi­gurat pe premier ca nu a spus asa ceva", a spus Voinescu, povestind ca, in Coalitie, Pambuccian este "unul dintre membrii coalitiei care este foar­te atent la chestiunile de risipa bu­getara si cedarile populiste" si care are "viziuni pesimiste in legatura cu vii­torul si spune mereu: «vor veni vre­muri grele, nu risipiti»".

La finalul sedintei Biroului Permanent National al PDL, insusi premierul Emil Boc a declarat ca in coalitie nu s-a discutat despre o eventuala majorare a salariilor incepand cu luna octombrie 2011, el precizand ca obiectivul este ca de la 1 ianuarie 2012 sa inceapa recuperarea dimi­nuarii salariale. "Legat de eventuala majorare a salariilor incepand din luna octombrie, nu a fost o asemenea discutie in cadrul coalitiei. Obiectivul nostru este ca incepand din 1 ianuarie sa incepem recuperarea salariala, dar aceasta depinde de crestere economica, de incadrarea in plafonul pentru bani alocati pentru 2012 si aceste lucruri se vor discuta la legea bugetului pentru anul 2012", a declarat Boc. Si ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca este prematur sa se vorbeasca despre majorarea salariilor, el precizand din nou ca rectificarea bugetara vizeaza bani pentru investitii si plata arieratelor. (Monica Iordache Apostol)

×