x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Salariile mici nu mai sunt rentabile

Salariile mici nu mai sunt rentabile

16 Iun 2004   •   00:00

ECONOMIC

Cresterea inevitabila a salariilor din industria usoara impune cresterea competivitatii prin introducerea echipamentelor de ultima ora.
ADRIAN N. IONESCU

Productia in lohn este ca o logodnica frumoasa si desteapta, dar nesigura, a declarat ieri Nicolae Vasile, prim-vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIRB), la deschiderea expozitiei de echipamente si tehnologii pentru industria textila si de pielarie - BITME 2004. "Interesul foarte mare al producatorilor de echipamente pentru aceasta a IX-a editie dovedeste ca beneficiarii lor sunt tot mai interesati de dezvoltarea marcilor proprii romanesti", crede Nicolae Vasile.

Lohn convertibil

Prim-vicepresedintele CCIRB considera ca cresterea salariilor din industria usoara este inevitabila. "Vestea buna este ca acest fenomen este dublat de cel al tehnologizarii tot mai avansate, care nu doar inlocuieste profitabilitatea costului scazut al fortei de munca, ci adauga un plus de competivitate. In curand nu vom mai vorbi de proportii de 80% lohn in productia textila", mai spune Nicolae Vasile.

Interesul

"Nu venim degeaba aici. Credem ca vom vinde mai mult", spune un expozant. Pentru fiecare metru patrat de stand inchiriat se plateste in medie 100 de dolari, iar unele echipamente ocupa fiecare 40-50 de zeci de metri patrati. Standurile de la Romexpo gazduiesc utilaje valorand in total milioane de euro. De pilda, o masina de tricotat costa intre 40 si 100.000 de euro, iar un echipament de croit - 200.000. Majoritatea sunt foarte sofisticate.

Piata

Volumul vanzarilor echipamentelor pentru industria textila si de pielarie este estimat la peste 50 de milioane de euro. "Am vandut 65 de echipamente noi in 2002, si 85 in 2003", spune Serban Constantinescu, director al unei firme care reprezinta compania Stoll. "Evolutia pietei tinde sa se stabilizeze", spune Dan Coanda, reprezentant al Brother, Assyst Bulmer si ASS, cu vanzari in Romania de cateva milioane de euro anual. Coanda crede de asemenea ca firmele din industria textila care nu au investit la timp nu mai pot rezista doar in temeiul fortei de munca ieftine. "Numarul lor este relativ constant. Cele noi se doteaza din start si iau locul celor ce n-au facut-o."

RECORD

BITME 2004 doboara un record de crestere a participarii. Pe o suprafata cu 40% mai mare decat la precedenta editie din 2002, sunt prezenti cu aproape 50% mai multi expozanti. "Acest ritm de crestere este superior chiar si celui al altor manifestari gazduite de Romexpo, cum sunt TIBCO sau TIB", dezvaluie Alexandru Marinescu, directorul departamentului de presa al CCIRB. Dintre cele 155 firme prezente, 75 sunt straine, reprezentand 15 tari (Austria, China, Coreea de Sud, Elvetia, Finlanda, Germania, India, Italia, Japonia, Marea Britanie, Romania, Spania, Statele Unite ale Americii, Taiwan, Turcia si Ungaria). BITME este deschis pana sambata, 19 iunie.
×
Subiecte în articol: economic